Віра Олександрович

Знайти голоси проти закону про «ринок землі» на Тернопільщині виявилося проблематично (фото, відео)

Необхідних 34 «за» на підтримку звернення проти ухвалення у другому читанні закону про так званий «ринок землі» ледве нашкребли на Тернопільщині сьогодні, 17 грудня.

Нагадаємо, у переліку основних питань порядку денного 5-го засідання 12-ї сесії обласної ради відразу було 25 пунктів. Близько 10-ти пропозицій депутати подали «із голосу». Ще кілька – долучив особисто голова обласної ради. Зокрема, серед них першим було звернення до керівництва держави та усіх місцевих рад щодо неприпустимості запровадження в Україні так званого «ринку землі».

 Спершу жодних конфліктів через це питання у залі ніхто не передбачав. Віктор Овчарук навіть озвучувати текст звернення не став. Мовляв, депутати неодноразово ухвалювали подібні рішення, а тому можуть висловитися шляхом голосування. Але не так сталося, як гадалося. Спершу «за» були 32 депутати, а при переголосуванні, нібито не всі відразу розібралися у суті питання, – ще менше, 30.

Віктор Овчарук моментально скликав біля столу президії нараду голів усіх фракцій. Усі в залі уважно стежили за тим, хто і як проголосував, адже система «Віче» такі подробиці фіксує.

Нарада
Нарада

Виявилося, що не підтримали документ кілька депутатів із різних фракцій, а також усі присутні на засіданні представники «Самопомочі». Ось тут і почався скандал. Любомир Крупа відразу спробував пояснити позицію своїх колег.

– Наша партія завжди виступала за введення цивілізованого ринку землі в Україні, - каже він. – Тому ми не можемо голосувати за пропонований текст звернення. У ньому категорично вказано, що ми вимагаємо мораторію на продаж сільськогосподарської землі до 2025 року. Ми не згодні. Мобілізуйте своїх депутатів, нехай вони дадуть вам голоси, яких бракує.

Напевно, він сам не очікував, що спричинить своєю заявою. Слово брали і перший заступник голови облради Василь Деревляний, і керівник фракції ВО «Свобода» Олег Сиротюк, і депутати Володимир Іванишин, Василь Градовий, Ігор Баконь та інші. Усі намагалися напоумити колег, які вперто не хотіли віддавати голоси за звернення. Натомість Любомир Крупа знайшов у залі «самозванців», які, на його думку, заважали нормальному проведенню сесії.

– Нині треба всім стати на захист української землі, це – національне багатство, яке за Конституцією України належить українському народу, це – майбутнє нашої нації, запорука благополуччя прийдешніх поколінь, – наполягає у свою чергу Василь Деревляний. – Подивіться, що відбувається із землею в Ізраїлі, Канаді. Навіть наші сусіди поляки зуміли розпорядитися так, що там – вони головні.

Після тривалих дебатів і відвертих сварок у залі все ж знайшлася необхідна кількість голосів – 33 «за». До того ж, виявилося, що звернення також підтримав Ігор Мерена – член фракції ТОО Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Отже, у підсумку – 34 голоси.

голосування
голосування

У документі йдеться (цитуємо): «Події останніх днів засвідчили, що влада на чолі з Президентом Зеленським не має наміру дослухатися до думки українського народу і робитиме все можливе для продовження реалізації злочинного задуму руйнації Української державності через розпродаж української землі іноземним олігархам, перш за все російським, і тим самим нищення українського селянства…

Депутати2
Депутати2

Ми, депутати Тернопільської обласної ради, послідовно відстоюючи інтереси територіальних громад Тернопільщини, стоячи на засадах захисту Української державності, виступаємо проти запровадження в Україні так званого «ринку землі», який несе у собі загрозу національним інтересам і державному суверенітету, покликаний реалізувати план зовнішніх спекулянтів та місцевих аферистів від «земельної мафії», спрямований на здійснення безсоромного пограбування українців: - вимагаємо від Президента України В. Зеленського зняти з розгляду Верховної Ради питання прийняття законопроектів про запровадження так званого «ринку землі»; - звертаємося до органів місцевого самоврядування України, до всіх небайдужих українців із проханням об’єднатися, щоб дати гідний спротив намірам злочинної влади знищити українське село і Українську державу; - звертаємося до Верховної Ради - припинити кроки з подальшого розгляду законопроекту про запровадження так званого «ринку землі»; - вважаємо дії народних депутатів України фракції «Слуга народу» і позафракційних, які спрямовані на запровадження так званого «ринку землі», зрадою національних інтересів; - вимагаємо провести Всеукраїнський референдум, на якому українці мають вирішити, чи можна відкривати ринок сільськогосподарської землі; - референдум провести тільки після припинення війни, відновлення територіальної цілісності України, відновлення контролю за всім державним кордоном і досягнення належного рівня життя українцями, стабільної економіки; - вважаємо, що єдиним органом, який матиме право викуповувати паї за ринковими цінами у тих власників, які хочуть продавати свою землю, має стати утворений Державний фонд; - вимагаємо продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2025 р.».

Дупутати
Дупутати

Тепер це звернення планують зачитати у Києві завтра, 18 грудня. До речі, 5-те засідання було доволі цікавим. Докладно про перипетії сесії та ухвалені рішення читайте ТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео