Орест Сарматський

Український равлик отримав «зелену дорогу» в Європу (Агроновини)

2401 (Copy)

Державна служба Україні з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів оприлюднила міжнародний ветеринарний сертифікат для вивезення українського равлика в ЄС. Вирощування середземноморського равлика, наразі, дуже популярний та перспективний вид бізнесу , що розвивається в геометричній прогресії.

Про це повідомляє пресслужба Асоціації «Равлиководи України «ProSnail».

Так, за даними Асоціації цього року в Україні вирощено більше 400 тонн равлика Helix Aspersa Maxima/Muller. Відмітимо, що Асоціацією «Равлиководи України «ProSnail», було створено електронну систему фіксації урожаю для фермерів-партнерів з метою подальшого  продажу в Європу.

– Равликовий бізнес ще достатньо новий напрям сільського господарства для України, тому равлиководи продовжують об’єднуватись для пошуку нових ринків збуту, обміну досвідом та захисту своїх прав. Так, зі звичайної групи фермерів у вайбері та дякуючи ентузіазму та бажанню Кирила Олійника, президента асоціації та Тетяни Шевченко, виконавчого директора асоціації за вісім місяців створилась  Асоціація «Равлиководи України «ProSnail», вже проведено два всеукраїнських форума равлиководів, налагоджена співпраця з органами влади, засновано експортну компанію з  дозвільними документами, що є  надзвичайно важливим,  бо саме ці документи є «перепусткою українського равлика в Європу», – відмічають в Асоціації.

Чи не найважливішим  на сьогодні є  те, що Асоціація порушила питання імплементації (погодження) ветеринарних сертифікатів України та ЄС , адже відсутність цієї процедури ускладнює вивіз равлика в Європу.

– І ось довгоочікувана подія, на офіційному сайті Держпродспоживслужби було оприлюднено міжнародний ветеринарний сертифікат для вивезення українського равлика в ЄС! Це велика перемога Асоціації для всіх фермерів-равлиководів України! А також особиста перемога команди однодумців Асоціації «Равлиководи України «ProSnail», – зауважила Тетяна Шевченко.

2402 (Copy)
2402 (Copy)

Україна встановила рекорд експорту агропродуктів

За 11 місяців 2019 року Україна експортувала агропродовольчої продукції на суму $20,2 млрд.

Про це пише пресслужба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

– Це вже перевищило показник за підсумками повного 2018 року, коли рекордною стала вартість аграрного експорту на суму 18,8 млрд, – розповів Микола Пугачов, заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН.

Поставок вітчизняної продукції сільського господарства до Європейського Союзу також оновили історичний рекорд. Якщо торік до країн цього регіону було експортовано харчів та продовольства на $6,3 млрд, то за січень-листопад 2019 року вони сягнули $6,8 млрд.

Найбільші доходи українським експортерам приносять продажі на закордонних ринках, зокрема:

* зернових культур — $8,6 млрд

* насіння олійних — $2,3 млрд

* олії - $4,2 млрд

* залишків і відходів харчової промисловості - $1,4 млрд

* м’ясопродуктів — $0,7 млрд.

– Оскільки календарний рік ще не завершився, всі перераховані показники будуть збільшені, сформувавши остаточні підсумки вітчизняного агропродовольчого експорту, які й стануть новим орієнтиром для галузі, – коментує Микола Пугачов.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео