Віра Олександрович

Не домовилися: Тернопільщину залишили без бюджету на 2020 рік (фото)

Майже 2,5 години дискусій, вмовлянь і пропозицій щодо пошуку компромісів заради інтересів Тернопільщини на сесії обласної ради «пішли на вітер» – ми залишилися без бюджету на 2020 рік.  

Власне, кошторис ухвалили, але лише «за основу». Політики на словах погодилися розібратися у взаємних претензіях і врегулювати певні статті витрат, а потім зустрітися і все-таки прийняти бюджет-2020. Втім, коли це станеться – 31 грудня чи 13 січня, так і залишилося інтригою. Адже остаточне рішення депутати з цього приводу прийняти не спромоглися. Голова обласної ради Віктор Овчарук врешті оголосив, що закриває 7-ме засідання, хоча раніше політики дали згоду закрити 12-ту сесію. Тож о 17:30 у залі раптом… зазвучав Гімн України. Тож найвищий представницький орган краю сам себе завів у глухий кут. Невже обласній держадміністрації (ОДА) доведеться писати новий кошторис і проходити всю процедуру його оприлюднення ще раз? Як із цього цейтноту всі будуть виходити – побачимо. Ось тільки вижити за 1/12 від бюджету 2019 року (такою формулою фінансового розподілу в Україні керуються за відсутності ухваленого бюджету – прим.) навіть у січні Тернопільщині не вдасться, бо грошей бракне на найнеобхідніше.

Скибиляк
Скибиляк

Нагадаємо 7-ме засідання 12-ї сесії Тернопільської обласної ради розпочали об 11:00. На розгляд винесли нагальні питання поточної роботи ради – близько 50 пунктів. Зокрема, депутатам запропонували ухвалити обласний бюджет-2020. Щоправда, добралися до нього політики аж о 15:00, хоча пропонували це зробити ще на початку засідання. Спершу невелику доповідь зробив начальник департаменту фінансів Степан Скибиляк. Більше за нього на цій темі у нашій області, напевно, не знається ніхто.

Цей бюджет – збалансований, каже фахівець. – Зарплати і оплата за енергоносії у ньому забезпечені на 100%. Причому, завдяки додатковим доходам, ми врахували підняття розміру платні на 10%, сплати за енергоносії – на 8% і поточних видатків – на 6%. До квітня передбачили фінансування для трьох медичних комунальних установ – 12,7 млн грн. На обласні програми заклали 66,3 млн грн. Торік на ці потреби було 64,4 млн грн.  

Додамо, ознайомитися із проектом бюджету-2020 міг кожен охочий на сайті обласної ради. Згідно із оприлюдненим документом, прогноз власних доходів обласного бюджету (без урахування трансфертів) становив 732,5 млн грн. Це підтвердив і пан Скибиляк. Причому, за його словами, ця сума аж на 114 млн грн вища за показник 2019-го.

Сьогодні вже 27 грудня, продовжує Степан Скибиляк. – Тобто ми маємо сьогодні-завтра, щоб терміново подати розпис до Державної казначейської служби. Тому прошу цей бюджет ухвалити.  

Президія
Президія

Неодноразово із таким проханням до депутатів звертався і сам голова ОДА Ігор Сопель. Як не дивно, вмовляли колег навіть політики, які є керівниками аграрних підприємств або комунальних установ обласного підпорядкування. Мовляв, ідеального бюджету ніколи не було і зараз не буде, бо скільки б грошей Тернопіллю не дали, але на все їх не вистачить.

Ми всі – патріоти. Давайте дбати про свій край! Не створюйте якісь такі ситуації. Давайте голосувати! – закликав Ігор Сопель. – Далі будемо працювати, вносити зміни. Нам треба йти вперед, крок за кроком розбудовувати державу… Я знаю, що до мене тут упереджене ставлення, хоча я приводу для цього не давав. Зрозумійте, бюджет області потрібен!

Депутати
Депутати

Але деякі депутати були невблаганними. Вони вносили і вносили свої пропозиції, а ті не набирали необхідну кількість голосів. Відповідно, емоції зашкалювали. Дехто навіть припускав, що у залі навмисно створили таку ситуацію, щоб «завалити» ухвалення кошторису-2020.

Бюджет треба прийняти! – гукав аграрій Олег Крижовачук. – Не треба тут сваритися, хто із вас більше любить область! Складається дуже цікава ситуація: кошторис підтримують ті, хто його наповнює, а ті, хто живе за його рахунок – ігнорують…

На це звертали увагу й інші депутати. Дехто переходив на особистості, а тому у залі стояла нервозна обстановка. Депутати «валили» будь-яке голосування. Навіть підтримати той варіант, який запропонували представники бюджетної комісії, захотіли лише 26 обранців краян. Тоді і пролунала фраза першого заступника голови облради Василя Деревляного: «У такій атмосфері ухвалювати бюджет на можна!». Заклики до пошуку компромісу, які озвучував ексголова ОДА Степан Барна також ні на кого не подіяли.

Депутати2
Депутати2

Пропоную проголосувати за проект бюджету «в цілому». Нехай усі бачать, хто не голосує, вніс пропозицію голова фракції «Самопоміч» Віталій Фидрин. – Бо я бачу, що це засідання хочуть перетворити на посміховисько…

Цей крок нічого не вирішив, а лише завів облраду у глухий кут, бо знайшлося 27 «за», тобто підготовлений ОДА документ фактично не підтримали. Вочевидь, незабаром ми почуємо із уст очільників облради пропозиції щодо виправлення ситуації. Однак факт є фактом: область таки залишилася без бюджету-2020. І винних шукати вже пізно…

Ми запропонували цілий ряд дієвих і конструктивних правок, нагадав керівник фракції ВО «Свобода» Олег Сиротюк. Однак усі наші пропозиції колеги ігнорували. Саме тому наша фракція за цей бюджет не голосувала… Але ми можемо прийти і 31 грудня, і 13 січня, аби лише у цьому залі ухвалили такий документ, який враховуватиме інтереси краю і його жителів.  

Гімн
Гімн

До речі, Тернопільщина вже колись залишалася без бюджету на новий рік. Так, через політичні розбіжності між ОДА і облрадою у 2013-му, коли ними керували, відповідно, регіонал Валентин Хоптян і представник Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олексій Кайда, наш край був без кошторису аж 10 місяців. Звичайно, краху не сталося. Однак і ситуація – політична і фінансова - тоді була дещо іншою…

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео