Орест Сарматський

В Україні запустили у виробництво здоровий продукт із амаранту і меду (Агроколонка)

2901 (Copy)

Підприємниця з Херсонської області запатентувала та запустила у виробництво унікальний продукт — медовий амарант, що виготовляється із поєднання меду та органічного амарантового борошна.

Про це розповіла співзасновниця підприємства та розробник продукту Вiкторiя Масловська, пишет AgroTimes.

За її словами, над створенням медового амаранту вони з чоловіком працювали три роки. І лише нещодавно після багатьох спроб і помилок було налагоджено промислове виробництво та офіційно запущено його в продаж.

- Поки що ми реалізуємо медовий амарант лише на внутрішньому ринку, проте плануємо вийти і на зовнішній. Зокрема, нашим продуктом зацікавилися британці. Ми вже відправляли їм продукцію для тестування, а в січні вони приїдуть до нас на переговори щодо подальшої співпраці. Тож наразі ми в процесі сертифікації обладнання та продукції для подальшого просування на ринку, — розповіла Вікторія Масловська.  

Вона також повідомила, що для запуску виробництва довелося довго шукати інвесторів. І одна американська компанія вже була готова профінансувати цей проєкт, втім, взамін хотіла отримати авторські права на продукт, на що виробники не погодилися. А тому в результаті довелося залучити для придбання обладнання (до речі, українського виробництва) частково власні кошти, частково — кредитні.

- Особливість виробництва в тому, що і для амаранту, і для меду недопустима обробка за високих температур. Обидва ці продукти не можна нагрівати вище 400С, тому ми дотримуємося температурного режиму 37-380С. Маємо намір також розширювати асортимент — уже тестуємо виробництво медового амаранту з домішками різних продуктів бджільництва з власної пасіки: з пилком, з маточним молоком тощо, — зазначили виробники.

Найбільших виробників курятини в Україні перевірять на антибіотики

Асоціація «Союз птахівників України» з 1 січня 2020 р. розпочинає контрольований моніторинг використання антибіотиків на підприємствах виробників курятини.

Як говориться у повідомленні асоціації, будуть перевірятися залишки інгібіторів та токсинів у кормах, воді, кінцевій продукції та продуктах життєдіяльності птиці протягом всього циклу її вирощування.

Моніторінг вестиметься на фабриках Агрохолдингу МХП, «Овостар» («Ясенсвіт») та «Володимир-Волинській птахофабриці» (ТМ «Епікур»).

- Всі дослідження відповідно планам моніторингу будуть проводитися в акредитованих за ISO 17025 (міжнародний стандарт лабораторного визнання методів досліджень та простежуваності). Після отримання достатньої кількості даних (3 місяців), відповідно галузевих вимог буде проведено оцінка відповідності (аудит), — пояснюють в асоціації.

2902 (Copy)
2902 (Copy)

Результати аудиту та висновок про відповідність будуть вважатися підставою для надання права наносити маркування «без антибіотиків» на харчовий продукт даних компаній. Результати аудитів (без конфіденційної інформації) будуть доступні кінцевому споживачу на сайті асоціації.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, відповідно стандартній процедурі залишає право здійснювати нагляд на будь-якому виробничому етапі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео