Деталі покинутих костелів Тернопільської області. Найкраще, знайдене минулого року (фоторепортаж)

коцюбинці

Ці дещиці велемовні та водночас небагатослівні. Вони такі, знаєте, речі в собі. Вони метафоричні (метафізичні? Взагалі не фізичні?)

Ось, приміром, ми говоримо про те, що більшість костелів у радянські часи були переобладнані під господарські потреби. І зразу згадується сигнатурка костелу св. Миколая у Дітківцях (Зборівщина), з якої випинаються труби — такий-собі софтваріант сакрального кіберпанку.

дітківці
дітківці

млиниська (2)
млиниська (2)

Або напис на стіні костелу Івана Хрестителя в Мильному (той же район) «Виконання першої заповіді хлібозаготівель — священний обов’язок колгоспника».

Або дух «хімії», що досі виїдає очі в костелі Непорочного Зачаття Діви Марії, що в Личківцях (Гусятинський район).

Або костел у Самолусківцях (той же район) з добудованими «крилами».

Попри старанне видалення сакральності, вона не зникає. Міцно й чіпко засіла вглибині. Це дерев'яні балки в Дітківцях, що розповідають бодай одним реченням, яким храм був всередині. Це пусті ніші для фігур — знак майже повсемісний — красномовна відсутність.

дітківці (2)
дітківці (2)

Самотні чаші для води, як ось ця в костелі Божої Матері Шибалина (Бережанський район), а ще залишки розписів і вітражів. І тут вам ще один символ — «перекроєні» вікна. Стрілчасті прорізи замуровували, забивали дошками, вони все одно лишаються. Фаворити — Дітковецький та Сороцький (Теребовляншина) костели.

шибалин (2)
шибалин (2)

дітківці (4)
дітківці (4)

сороцьке (2)
сороцьке (2)

Окреме слово про вітражі. Вони мало де збереглись, проте, коли збереглись, то від їх споглядання невимовно радію. Мій улюблений — у костелі Богоматері Неустанної Помочі, що в Сороцькому — ну, все ясно, там свята Анна. Крім того, кольорові залишки скла є у костелах, котрі в селах Шибалин, Коцюбинці (Гусятинський район), Ладичин і Млиниська (Теребовлянщина).

шибалин (3)
шибалин (3)

ладичин (2)
ладичин (2)

У сонячні дні через вікна у костели заливається світло. Воно вільно проходить зазвичай майже пустим простором. І знову про Сороцьке. Я була в костелі цього села в сонячний день, всередині було прохолодно. Слідкувала за тінями та променями, тим, як вони пересуваються, як виділяють одне та приховують інше, як драпірують колони. І це було просто неймовірно. Це був той момент, коли здається, можеш вхопити весь сенс життя, осягнути всю радість і забрати трохи в кишеню. Загалом колони та склепінчасті стелі — це те, від чого я вмліваю. Колони завжди лишаються нескореними, як у Шибалині, навіть, коли навколо все втрачає стабільність. А ще кахлі. Простуєш ними, як килимом, у костелах, що у Мильному (Зборівський район), Сороцькому, Шибалині…

сороцьке
сороцьке

шибалин
шибалин

мильне (2)
мильне (2)

А у костелі Різдва Пресвятої Діви Марії Жабинців (Гусятинський район) якимось дивом вціліли дерев’яні елементи храму та його оздоби. Серед заростей, уламків даху вони мають сюрреалістичний вигляд.

жабинці (3)
жабинці (3)

Дерева й костели — ще одна окрема тема. Буває, всередині виростають стихійні сади. Великий Ходачків (Козівський район), Личківці, Жабинці — у костелах цих сіл, як у ковчезі, де перевозять рослинність. А ще незліченна кількість дерев і кущів, котрі навколо, котрі вросли у сходи. Моя улюблена прихрамова рослинність — у Млиниськах і Жабинцях. У останньому костелі я була навесні й тоді вся ця громада квітувала — це було неймовірне видовище.

личківці (2)
личківці (2)

жабинці
жабинці

Сумно, коли не вдається потрапити всередину. Неймовірно хочеться зазирнути бодай через шпарку — отак я дивилась на колиндянський костелик (Чортківський район). У Мильному двері не піддавались на відкривання і тільки пізніше місцеві пояснили, що взагалі двері відкриваються, просто від вологості  знерухомились. Це поразка року.

колиндяни (2)
колиндяни (2)

Але наявність дверей — неймовірно позитивний факт. Двері костелів окрема тема для радості — з хрестами, як у костелах сіл Самолусківці, Постолівка, Чабарівка (Гусятинщина), з квітами — у Колиндянах і Лошневі (Теребовлянський район).

самолусківці
самолусківці

постолівка
постолівка

млиниська
млиниська

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео