Як тернополянам повернутися до звичного режиму після свят без шкоди для організму

їжа

Новорічні свята часто перетворюються на «свято живота» з поганими наслідками, порушується режим сну і замість відпочинку, переважно, усі втомлюються. Уляна Супрун розповіла, як правильно поводитись, коли свята дійшли до логічного завершення і організму потрібне розвантаження.

- Так званий синдром Нового року характеризується тим, що ви приймаєте рішення почати з першого січня нове життя. Тоді ж ви укладаєте цілі на наступний рік, а потім усе ніяк не можете почати реалізовувати бажане. Перші труднощі трапляються на етапі повернення до звичного ритму після свят, коли час вийти на роботу та відновити режим дня, - пише вона.

Супрун радить слідувати простим правилам, які вбережуть Вас від хибних кроків:

- Поверніться із відпустки на день раніше.

Так у вас буде час розібратися зі справами, які накопичилися за час вашої відсутності та не переносити усе на перший робочий день.

- Не набирайте обертів з першого ж дня на роботі.

Присвятіть час тому, аби увійти в курс справ, та не звинувачуйте себе, якщо не маєте сил працювати. Не залишайтеся на роботі довше, лише якщо вам здається, що мусите відпрацювати більше тому, що були у відпустці.

- Середа видається більш сприятливим днем для активної роботи, аніж понеділок.

По-перше, ви вже приймете той факт, що свята закінчилися. По-друге, ваш організм та зокрема мозок налаштується на роботу.

Окрім бажання працювати, важливими є можливість та готовність взятися за роботу.

- Згадайте про режим харчування, особливо, якщо його сильно порушила святкова «дієта».

Не обов’язково сідати на сувору дієту або робити детокс — спробуйте повернутися до того стилю харчування, який був у вас до свят.

- Більше рухайтеся.

Активний спосіб життя допоможе зберегти здоров’я і, до того ж, пізніше буде легше повернутися до роботи. Відновіть заняття спортом — це додасть регулярності у ваш життєвий ритм.

- Налагодьте режим сну.

Під час свят він часто збитий, адже ви можете лягати спати і прокидатися пізно. Не варто у перший же робочий день встановлювати будильник на шосту ранку. Робіть це поступово та щодня корегуйте свій режим на пів години.

- Якщо ви відвідуєте мовні курси, танцювальні групи, граєте у футбол, ведете дебати, займаєтеся волонтерською діяльністю тощо, повертайтеся до справи.

Звичні для вас події допоможуть вам відновити внутрішні сили та баланс, втрачені під час святкових канікул.

- Зазирніть у свої «внутрішні шафи», аби позбутися зайвого.

Якщо ви маєте відчуття незавершеності, ніби ще не час братися до роботи і виходити зі стану кокона, подумайте, що вас стримує і не дає крокувати вперед.

- Аби дні повернення до робочого ритму не здавалися пеклом, заведіть собі ритуали підтримки.

Віднайдіть щось своє, що буде вас тонізувати та допоможе розмежувати свята і роботу та окреслити, що почався новий період.

Комусь підходить просто зібрати звечора весь одяг на роботу/навчання, прибрати житло, щоби «прогнати» святковий дух, а хтось, навпаки, може і справді символічно попрощатися зі святами — прибрати з холодильника усі залишки їжі, які залишилися ще зі столів.

- Не все вдаватиметься перші дні після відпочинку, та не звинувачуйте себе в цьому.

Людській психіці притаманне чергування напруження та задоволення. Задоволення людина схильна розтягувати, а напруження — відстрочувати.

- Починайте з малого.

Найголовніше: починайте прибирати оселю та робоче місце від новорічних прикрас, приглушуйте різдвяну музику та завершуйте розпаковувати подарунки від близьких. Наступні свята уже скоро, треба не лише починати готуватися до них, а й піклуватися про себе та свій емоційний стан.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео