Оксана Бучко

Тернополяни відвідали прифронтові зони із повстанським вертепом (відео)

5.png__820x312_q85_crop_subsampling-2_upscale

Повстанський вертеп завітав на Різдвяні свята у прифронтові зони Донецької та Луганської областей. Члени громадської організації «Молодіжний Націоналістичний Конгрес», серед яких були і тернополяни, таким чином популяризують українську коляду, обмінюються досвідом громадської діяльності та знайомляться із волонтерами та активістами. Впродовж поїздки молодь відвідала: Краматорськ, Слов’янськ, Святогірськ, Костянтинівку, Лисичанськ, Сіверодонецьк, Попасну і Бахмут, а завершальний виступ відбувся у столиці на Михайлівській площі.

Такий Повстанський вертеп є унікальною різдвяною виставою для цієї частини України. Він поєднує традиційний християнський мотив вертепу з історично-українським. За сюжетом добро (тобто Україна) перемагає зло (радянську окупацію) за допомогою небайдужих повстанців. Це вкотре підтверджує важливість добровольчого руху та внутрішнього почуття відповідальності за майбутнє держави.

Сценарій вертепу був написаний у 2008 році Львівським осередком. Безпосередньо автором є теперішня голова організації Соломія Фаріон. Колядки, використані у вертепі, мають свою історію і символізм, оскільки беруть свій початок із 40-х років минулого століття. Їх співали воїни УПА та українці таємно по домівках та церквах.

4.png__820x312_q85_crop_subsampling-2_upscale
4.png__820x312_q85_crop_subsampling-2_upscale

Участь у вертепі взяли члени організації із чотирьох осередків: Тернопільського, Львівського, Дніпровського та Київського. За словами Оксани Семенець, відповідальної за постанову вертепу, підготовка видалася нелегкою, оскільки не було можливості проводити спільні репетиції. Доводилося окремо працювати по онлайн зв’язку та розспівуватися в дорозі.

- Подібні місії та поїздки на Схід є важливими, оскільки Російська імперія завжди інформаційно впливала на цю частину країни, - переконаний голова ТОО МНК Василь Панькевич. - Століттями знищувалося все українське, незгідних вивозили, а на їх місце заселяли своїх людей. Важливо відновлювати наші українські традиції на Сході України, це те, що нас ідентифікує, як українців. Місія вкотре підтверджує нашу єдність, цим протидіючи міфу, що Україна різна по два боки Дніпра. Ні, ми переконалися, що Україна сильна і єдина, і разом ми переможемо ту війну, яка ведеться проти нас.

[embed]http://www.youtube.com/watch?v=HMu5rQDOUzc&feature=youtu.be[/embed]

Фото, відео mnk.org.ua

   

Вибір читачів за тиждень

Відео