Дарія Шевченко

Фестивалем колядок завершили різдвяне святкування на Тернопільщині (відео)

На свято Водохрестя, 19 січня, вже традиційно у селі Настасів, що на Тернопільщині, відбувся різдвяний фестиваль мистецтв «Коляда єднає Україну». У дійстві взяли участь понад 20 колективів із навколишніх сіл, а також місцеві зірки української естради. Це вже третій фестиваль, який організовує Настасівська громада. Як зазначив голова ОТГ Микола Злонкевич, захід проводять саме 19 січня, аби символічно завершити новорічно-різдвяний цикл свят.

– Серце радіє з того, що з кожним роком наш фестиваль набирає більше обертів. Хочу привітати нас усіх із таким величнім святом Богоявленням Господнім. Крім того, цей день завершує новорічно-різдвяний цикл. Я думаю, що цей фестиваль має ще більше утвердити нашу віру в краще майбутнє, наші сили та нашу самодостатність, – сказав Микола Злонкевич.

На фестиваль був запрошений і народний депутат України Іван Чайківський. Він відзначив щоденну працю підприємців, які також в міру своїх можливостей долучились до організації та проведення свята.

– Я би хотів сьогодні подякувати усім підприємцям, які докладаються до проведення таких заходів, адже що би ми не робили, ми розуміємо, що на все потрібен певний фінансовий ресурс. Його дають чесні і порядні підприємці, які чесно сплачують податки. Тільки за чесно сплачені податки може жити і розвиватися громада, – підкреслив Іван Чайківський.

Одним із партнерів виступила компанія «Агропродсервіс», яка організувала смачне частування для колективів і подарунки для учасників дійства. Генеральний директор підприємства Андрій Баран впевнений, що завдяки таким фестивалям українські традиції ніколи не забудуть.

 Те, що сьогодні роблять учасники і організатори цього фестивалю, буде входити в історію нашої громади і таким чином ми передаватимемо наступним поколінням наші традиції. Адже, як кажуть: «Держава, що не цінує своїх традицій та своєї історії – у неї не має майбутнього», – зазначив Андрій Баран.

Жителі громади зізнаються, що радіють таким святам, адже завдяки ним односельчани та їхні гості стають дружніми та духовно зближуються один з одним.

–  Цей фестиваль навіює затишок, тут зібралось чимало родин, друзів, сіл. Такі заходи потрібно проводити кожного року, тому що вони приносять затишок в душу і це є відновлення і продовження українських традицій. Дітки, які приїхали з інших сіл із задоволеннями спостерігають за тим, що відбувається на сцені, – ділиться пані Олександра.

Учасники вертепу аматорсько-фольклорного ансамблю «Чернелівські забави» вперше виступали на цьому фестивалі. Вони з захопленням провели час та пообіцяли, що на наступний рік також приїдуть із театралізованим дійством.

- В нас дуже хороші враження, сподобались виступи, оформлення, освітлення. Ми виступаємо заради того, щоб нагадати людям про наші традиції, - розповіла дівчина.

- Ми вперше берем участь у цьому фестивалі, мені дуже сподобалось, емоції переповнюють. Я дуже хочу приїхати сюди наступного року, подивитись на інші вертепи, познайомитись з новими людьми, поспілкуватись та пізнати для себе щось цікаве, - розповіла Катерина.

 За результатами фестивалю було обрано трьох переможців у певних номінаціях:  за кращу постановку вертепу було нагороджено ансамбль «Чернелівські забави» з Байковецької ОТГ, за кращу різдвяну композицію – гурт «Легка доріжка» з села Мишковичі та кращим дитячим колективом був визнаний гурт «Дивная новина» з села Йосипівка. Крім дипломів, їм вручили підручники з історією краю, збірник щедрівок і колядок та грошову винагороду.

Також «Маланка» церкви Вознесіння Господнього села Настасів та ансамбль з села Острів були нагороджені спеціальними подарунками від компанії «Агропродсервіс».

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео