Віра Олександрович

У трагедіях на дорогах Тернопільщини переважно винні п’яні водії (відео)

Зростання кількості аварій на дорогах Тернопільщини тривожить місцевих поліцейських. Тим паче, статистика погіршується через п’яних водіїв. 

Торік крадіжок сталося на 11% менше, ніж у 2018-му, розбійних нападів – на 22% менше, випадків шахрайства – на 40%, а хуліганства – на 24% менше, перелічує начальник Головного управління Національної поліції Олександр Богомол. – На жаль, на цьому тлі ми маємо проблематику щодо дорожньо-транспортних пригод (ДТП), де є зростання – на 13%. Причому аварій зі смертельними випадками у 2019-му стало на 24% більше. 

Брифінг
Брифінг

Саме через це, за його словами, поліцейські акцентують свою увагу на таких справах. Наприклад, винуватця ДТП, що трапилося на перехресті Чистилів-Великий Глибочок, оголосили у міжнародний розшук. А передувала цьому майже детективна історія.

Нагадаємо, ДТП сталося ще 11 грудня. Серйозно постраждали обидва водії. Причини аварії не були очевидними для фахівців. Водія легківки – Арсена Будія, який, як згодом з’ясувалося був п’яним і власне через це спричинив аварію, помістили у лікарню, але він звідти… зник. 

– Водій буса, яким їхали утікач і його мама, відмовився їх перевозити через кордон, – пригадує пан Богомол. – Тоді вони взяли таксі і так переїхати на інший бік. Затримати їх на кордоні не змогли, бо на той час чоловік не був у розшуку.

Виявити місце перебування винного у смертельній аварії (померла пасажирка, яка потрапила під колеса автобуса – прим.) не можуть досі. У поліції припускають, що він – у Італії. Власне, договір про екстрадицію злочинців із цією країною в України є, наголосив Олександр Богомол. Окрім того, на його думку, вирішити проблему із перехрестям Чистилів-Великий Глибочок треба вже давно. Поліцейські свої пропозиції з цього приводу вже озвучили. На їхню думку, цю розв’язку варто правильно організувати. Наприклад, зробити кільце.

Згадали журналісти і про ДТП, де у жовтні загинула 15-річна дівчинка, випавши із рейсового автобуса. Експертиза показала, що водій був тверезим, а машина – справною. Дослідили фахівці і стан дороги в тій місцині, де сталася трагедія. Тож залишилося довести справу до логічного завершення. Окрім того, батьки наполягли на ще одному розслідуванні – про неналежне виконання медичними працівниками своїх обов’язків. 

Втім, причиною аварії може стати не лише алкоголь. Зокрема, у розслідуванні смертельної аварії, що сталася на дамбі у Тернополі, експерти також ще крапку не поставили. Але тільки тому, що чекають висновків фахівців.

– За висновком експертизи, обидва водії були тверезими, – каже поліцейський. – Підозрюваний поки що – один. Це – водій джипа. За рішенням суду, його відпустили під заставу. Після ситуаційної експертизи, а її результатів ще немає, можуть визнати провину обох водіїв, якщо там було перевищення швидкості… 

До слова, водій мотоцикла отримав під час цієї аварії дуже важкі травми. Наразі він проходить реабілітацію, повідомив Олександр Богомол (про інше читайте ТУТ і ТУТприм.).

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео