Дарія Шевченко

Які заходи профілактики проводити тернополянам, аби уберегтись від грипу та ГРВІ

82660119_168102857872378_6964038163337576448_n

У Тернополі погіршується епідемічна ситуація у звязку із захворюванням на грип та ГРВІ. Уже зареєстровано 6 437 випадків. Найпоширенішим вірусом є грип типу А. Про це розповіла завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», експертка з епідеміології управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Марія Павельєва.

- На сьогодні можна сказати, що ми визначили, яка є циркуляція вірусів грипу на нашій території. Майже у 50-ти % випадків є лабораторне підтвердження грипу типу А. В області ведеться щоденний та щотижневий моніторинг захворювань, ситуація постійно змінюється, - зазначила Марія Павельєва.

До групи ризику потрапляють діти, пенсіонери, вагітні жінки, люди, які мають хронічні захворювання. Як повідомила міська педіаторка КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня», експертка з педіатрії управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації, Майа Голяк, найкращим захистом від захворювання для дітей є вакцинація. Найкраще її робити у вересні – за кілька місяців до початку епідемічного сезону.

- ГРВІ – це широка ланка захворювань респіраторного тракту, до якої входять різного роду інфекції. Інфекції верхніх дихальних шляхів вражають респіраторний тракт, до цих захворювань входить грип, парагрип, рановірусна та аденовірус, і вже за клінічними даними лікар може дізнатись, який тип вірусу уразив дитину, і тоді розпочати лікування. Грип – гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом і проявляється інтоксикацією і ураженням респіраторного тракту. Грип починається дуже гостро, інкубаційний період від 24-ох до 48-ми годин. Найефективнішою профілактикою захворювання у дітей є вакцинація, - розповіла Майа Голяк.

У випадку, якщо є протипоказання до щеплення, існують інші методи профілактики захворювання, аби захистити дитячий організм. Зокрема, це:

  • часте провітрювання кімнати;
  • миття рук;
  • гігієна;
  • максимально обмежити контакт дитини з оточуючими;
  • не відвідувати місця, де є скупчення людей (заклади харчування, громадський транспорт, дитячі садки або школа, магазини і т.д.).

Спеціалісти повідомили, що існує ризик повторного захворювання, але вже на інший тип вірусу. На ту інфекцію, яку ви вилікували, в організмі вироблено імунітет. Також медики радять у випадку високої температури одразу йти до сімейного лікаря або ж викликати швидку допомогу.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео