Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: перелік учасників бойових дій розширили

1486462053_n20

Учасники бойових дій мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. У разі порушення прав та законних інтересів захисники держави отримують не лише правові консультації, але й послуги з представництва інтересів у судах, інших державних органах, а також складання процесуальних документів. Тернополянам варто звернути увагу, що вже з 1 січня 2020 року розширили коло осіб, які належать до учасників бойових дій.

Це пов’язано із прийняттям Закону України № 430-IX від 20.12.2019 року «Про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо забезпечення прав військовослужбовців Військово-Морських Сил та Повітряних Сил Збройних Сил України на отримання статусу учасника бойових дій».

Згідно зі змінами, до учасників бойових дій також відносяться:

- члени екіпажів кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків та вертольотів,а також особи, які, перебуваючи на борту кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків (вертольотів) Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України та Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, виконували бойове (службове) завдання із захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в умовах безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з військовими формуваннями інших держав і незаконними збройними формуваннями.

Дія цього Закону поширюється на правовідносини, що виникли з початку тимчасової окупації частини території України (20 лютого 2014 року). Громадяни, яким надано статус учасника бойових дій, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, інші пільги та соціальні гарантії, визначені законодавством.

До слова, єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео