Дарія Шевченко

У кожній тернопільській організації має стати на одну посаду більше

wm

Міністерство соціальної політики пропонує введення у штат всіх установу ще одну посаду – уповноваженого з гендерних питань. Про це йдеться у Наказі Міністерства № 56  «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо внесення до колективних договорів та угод положень, спрямованих на забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у трудових відносинах».

Зокрема, крім посади кожна установа повинна скорегувати колективні договори та створити в них окремі статті:

1. Положення щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та недискримінації рекомендується викласти у колективному договорі / угоді окремим розділом «Рівність і недискримінація» (далі – Розділ).

 До Розділу рекомендується внести такі домовленості сторін:

– про забезпечення діяльності уповноваженого з гендерних питань – радника керівника підприємства, установи, організації, їхніх структурних підрозділів;

– про включення до Положення про службу правової допомоги, інспекцію, комісію питань контролю за недопущенням дискримінації за ознакою статі та іншими ознаками у сферах оплати праці, охорони праці, соціального захисту;

– щодо проведення гендерного аудиту (перевірки стану забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків на підприємстві, в установі, організації при формуванні та реалізації політики, програм, проектів, наданні послуг, у фінансовій діяльності) і підготовки за його результатами плану дій підприємства, спрямованого на гендерне вирівнювання.

Такі дії Мінсоцполітики доводять, що їхня мета – розширити гендерну рівність у всіх сферах, йдеться у джерелі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео