Віра Олександрович

Новації: Тернопіль обіцяють зробити абсолютно безбар’єрним

Модель дій, необхідних для формування інклюзивних цінностей, збільшення ступеня участі усіх членів громади у соціумі, а також – для забезпечення доступу до усіх видів послуг для осіб із різними фізичними, когнітивними та комунікативними можливостями, створили у Тернополі. 

Проект рішення «Про затвердження Стратегії розвитку інклюзивного середовища Тернопільської міської територіальної громади (МТГ) на 2020-2025 рр.» з’явився на сайті міської ради 14 лютого. Його автор – головна освітянка Ольга Похиляк. 

Похиляк
Похиляк

Мета Стратегії – формування інклюзивного середовища Тернопільської МТГ. Наприклад, у місті хочуть створити онлайн-реєстр і карту об’єктів, що відповідають принципам доступності. Для реалізації цих планів у міській казні мають передбачити певні кошти. Із повним текстом «Стратегії розвитку інклюзивного середовища» можна ознайомитися ТУТ. Цитуємо цей документ: «…Інклюзія – це процес збільшення ступеня участі всіх громадян у соціумі незалежно від особливостей психофізичного стану і розвитку. Він передбачає розробку і застосування таких конкретних рішень, які зможуть дозволити кожній людині рівноправно брати участь в академічному і суспільному житті, при цьому всі зацікавлені сторони повинні брати активну участь для отримання бажаного результату.

Інклюзивне середовище – це життєвий простір особистості, у якому створені безбар’єрні умови для самореалізації у соціумі…».

Аптека
Аптека

Сфери реалізації Стратегії: охорона здоров’я, освіта, неформальна освіта, громадський транспорт, архітектура і середовище пересування, культура, сфера послуг та дозвілля. Врешті очікуються, зокрема, такі результати:

- створення безбар'єрного архітектурного та освітнього середовища; 

- забезпечення необхідними фахівцями інклюзивного освітнього простору, раннього втручання, корекційно-реабілітаційного супроводу; 

- збереження та реорганізація спеціальних закладів для осіб із складними психофізичними порушеннями у розвитку;

- створення мережі надання якісної позашкільної освіти для дітей і дорослих із порушеннями у розвитку;

- створення нових робочих місць для осіб із інвалідністю;

- забезпечення можливості саморозвитку та самореалізації особистості, незалежно від її психо-фізичних можливостей;

- нормалізація інвалідності;

- нормалізація життя сімей і родин, які опікуються особами з порушеннями у розвитку, потребують спеціальних освітніх умов;

- покращення умов для орієнтування та пересування місцевістю МТГ тощо.

Вочевидь, питання про Стратегію буде у порядку денному вже наступної, 47-ї сесії. До нового засідання вже активно готуються (про це читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео