Віра Олександрович

За що не мають права штрафувати бізнесменів з Тернопільщини

Штраф

Бізнесменам з Тернопільщини варто знати: штраф не може бути застосований за ненадання документів, обов’язковість ведення яких не встановлена законодавством.

Про це повідомив «Вісник. Офіційно про податки», коментуючи постанову ВС від 09.12.2019 р. у справі №826/11830/18.

Нагадаємо, відповідно до цього рішення Верховного Суду, встановили: до платника податків не можуть бути застосовані штрафні санкції за ненадання документів, обов'язковість ведення яких не встановлена чинним законодавством. На цьому наголосив ВС/КАС, розглядаючи справу про застосування штрафних санкцій у розмірі 510 грн за ненадання первинних документів у порушення ст. 44 ПКУ. Відповідальність за незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів із питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених ст. 44 ПКУ строків їх зберігання та/або ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів (крім документів, отриманих з ЄРПН) чи їхніх копій при здійсненні податкового контролю у випадках, передбачених ПКУ, встановлена ст. 121 ПКУ.

У чому ж суть вище згаданої справи? Податковий орган застосував штрафні санкції у розмірі 510 грн за ненадання первинних документів. На думку Верховного Суду, задля належного ведення обліку та оподаткування пп. 44.1 ПКУ вимагає від платника податків вести ті первинні документи, регістри бухгалтерського обліку, фінансову звітність, які передбачені законодавством, і у разі проведення перевірки обов’язково їх надати контролюючому органу. У разі невиконання такого обов’язку до платника податків застосовуються штрафні санкції.

Утім, штрафні санкції не можуть бути застосовані за ненадання документів, обов’язковість ведення яких не встановлена чинним законодавством. Висновок контролюючого органу про ненадання позивачем первинних документів до перевірки вмотивований тим, що ТОВ на підтвердження господарської операції зі сплати винагороди за користування кредитом не надало документи, які підтверд­жували б числові показники, що були враховані у розрахунку.

Водночас у ході касаційного перегляду справи у суді встановили: ненадання детального розрахунку винагороди банку, сплаченої позивачем, зумовлено відмовою банку у наданні цієї інформації, а не протиправними діями з боку ТОВ.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео