Орест Сарматський

Альтернативною нішею для фермерів може стати сушіння цибулі (Агроновини)

1601 (Copy)

В Україні цибуля є дуже затребуваним овочем, але реалії такі, що коштує він зараз достатньо дорого. Це пояснюється тим, що минулого року аграрії посадили та зібрали значно менше овочів, ніж потрібно внутрішньому ринку. Альтернативою свіжій цибулі може стати сушена, бо така цибуля може відмінно зберігатися, до того ж вона не втрачає більшості своїх корисних властивостей в процесі сушіння. Повідомляє agro-yug.com.ua.

За даними звітів Міністерства сільського господарства США, найбільше збереження вітамінів та корисних речовин забезпечує саме сушка. На другому місці — заморожування. Згубним для корисних речовин виявилося консервування.

Сушена цибуля виготовляється на сушильному устаткуванні стрічкового або боксового типів. Якщо розраховувати на великі об’єми виробництва, потрібен стрічковий тип устаткування (обсяг від 1 т/год), а ось боксове устаткування підійде для виробників меншого об’єму.

Промисловим способом висушені цибулини можуть бути нарізані соломкою або кубиками. Таку сушену цибулю добре змішувати з іншими приправами та прянощами, додавати в супи та другі страви.

Нагадаємо, цибуля з початку травня подешевшала на 10%

Також можна виготовляти порошок із цибулі.

За даними фахівців, для виробництва 1 кг сушеної цибулі потрібно близько 10 кг свіжої.

Ще одним плюсом сушіння овочів є розв’язання проблеми зберігання продукції. Воно дає можливість скоротити втрати продукції 2-го та 3-го класу, якої в урожаї може бути до 30%.

 

В Україні державною підтримкою малого бізнесу скористався перший аграрій

1602 (Copy)
1602 (Copy)

Державною програмою підтримки малого бізнесу «Доступні кредити 5—7—9%» першим з аграріїв  Вінниччині скористався керівник сільськогосподарського підприємства «Україна» Немирівського району Андрій Вечерук. Про це інформує «Голос України».

Він підписав кредитну угоду на 499 тисяч гривень під сім відсотків річних терміном на 12 місяців. Позичку надано Вінницьким обласним управлінням «Ощадбанку». Кошти витратить на придбання трактора.

За словами підприємця, очолюване ним господарство займається вирощуванням зернових, зернобобових та олійних культур. За два десятки років із часу його створення зміцнили матеріально-технічну базу. Однак під такий низький відсоток не вдавалося раніше позичати у банку грошей.

Керівник Вінницького обласного управління «Ощадбанку» Юрій Боковий повідомив, що серед підприємців спостерігається значний попит на отримання фінансів за програмою «Доступні кредити 5—7—9%». Нині на розгляді у фінустанові перебуває вісім таких звернень.

Про ще одну кредитну угоду підприємця з Вінниці за такою програмою повідомив у соцмережі Прем’єр-міністр Олексій Гончарук. За його словами, сума кредиту становить півтора мільйона гривень на термін до п’яти років під сім відсотків річних.

— Ці кошти молодий підприємець із Вінниці витратить на розвиток мережі власних продуктових магазинів — обладнання нового супермаркету площею 903 квадратні метри, — йдеться у повідомленні.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео