Орест Сарматський

Міський голова Тернополя назвав того, хто любив Україну більше, ніж життя 

17 лютого українці відзначають річницю з дня народження патріарха Української греко-католицької церкви  Йосифа Сліпого. 

У зв’язку з цим міський голова Тернополя звернувся до земляків та усіх українців, повідомляє пресслужба  міської ради.

– Патріарх Йосиф дав нам орієнтири не лише у духовному, але й в суспільно-політичному житті. Він доносив усьому світові – українці є окремим державницьким народом, що перебуває під окупацією. Тому цього голосу так боявся авторитарний радянський режим. Своїм життям він доводив, що Церкву і Україну любить більше, ніж власне життя, – йдеться у зверненні.

Також міський голова Тернополя навів слова патріарха про те, що «…патріотизм і дбання про добро своєї нації вважалися завжди за Богом дані обов’язки. Добро нації треба деколи боронити перед ворогами чи внутрішніми чинниками, які інакше довели б до занедбання основних потреб народу».

Ці настанови залишаються актуальними досі. Тож сьогодні вшануємо постать патріарха Йосифа і живімо за його настановами, додав у своєму зверненні до тернополян та українців міський голова Тернополя Сергій Надал з нагоди річниці з дня народження патріарха Української греко-католицької церкви  Йосифа Сліпого. 

Довідково. Йосиф Сліпий (17.02.1892 – 07.09.1984) – церковний  діяч, меценат, патріарх Української греко-католицької церкви.

Народився у селі Заздрість Теребовлянського району.

Навчався у гімназії в Тернополі, Греко-католицькій духовній семінарії у Львові, Інсбрукському університеті. Згодом – професор, ректор Греко-католицької духовної семінарії у Львові, яку реорганізував у Греко-католицьку богословську академію.

У роки Другої світової війни – митрополит Галицький, архієпископ Львівський та єпископ Кам’янець-Подільський.

11 квітня 1945 заарештований за «ворожу діяльність проти УРСР, співпрацю з німецько-фашистськими окупантами». На вимогу світової громадськості 1963 звільнений і депортований до Ватикану.  Заснував Український католицький університет святого Климентія Папи в Римі, філії якого діяли у Вашингтоні (США), Лондоні (Велика Британія), Чикаго (США), Філадельфії (США). Із 1965 – кардинал, із 1975 – патріарх УГКЦ. На кошти Йосифа Сліпого придбано приміщення для УВУ (Мюнхен, ФРН ), побудовано собор Святої Софії (Рим, Італія; 1969). Наукова і пастирська спадщина Йосифа Сліпого налічує 14 томів.

Помер у Римі, 1992 року перепохований у Святоюрському соборі у Львові. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео