Віра Олександрович

Медики у Тернополі визнали, що не зможуть захистити від коронавірусу навіть самих себе (фото)

Снимок3

У Тернополі та області визначили лікарні, що прийматимуть хворих із коронавірусною інфекцією. Втім, медики кажуть чесно: наразі не зможуть надати хворим той обсяг необхідної допомоги, який їм потрібен, а також навряд чи зможуть захистити від інфекції як медичний персонал, так і здорових.

Власне, на це є чимало об’єктивних причин, запевнили посадовці від медицини сьогодні, 18 лютого. Спеціальний брифінг на «гарячу» тему скликали просто у міській раді.  

Для Тернопільської міської ради є надзвичайно важливим здоров’я жителів нашої громади, каже начальник відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак. Наголошую, наші заклади повністю не готові до прийому пацієнтів із коронавірусною інфекцією, тож ми не зможемо убезпечити їх в повному обсязі..

До слова, за статистикою МОЗ на 18 лютого, у світі зареєстрували 73 335 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, із них 1 873 летальні. Одужали 12 842 осіб. Майже 82% усіх випадків гострої респіраторної хвороби, спричиненої новим коронавірусом, зафіксовані в одній провінції Китаю Хубей. В країнах Європи зареєстрували 46 випадків захворювання. В Україні наразі немає жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19.

Снимок2
Снимок2

У Тернопільській області, за словами Василя Даньчака, створили дві спеціалізованих бригади екстреної медичної допомоги і визначили дві госпітальних бази: комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» і комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги». Тож саме ці заклади призначені для надання медичної допомоги людям при ускладненні епідемічної ситуації, пов’язаної із вірусом COVID-19. Оскільки в нашій області немає відповідних медичних інфекційних закладів обласного рівня, то вказані міські – очікували на підтримку і солідарне фінансування, аби поправити свою матеріальну базу. Втім, жодні листи до керівників області не допомогли, стверджує директор КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» Ярослав Чайківський.

Так, ми нещодавно провели ремонт у лікарні, у нас є ізольовані бокси, із входом з вулиці, вони обладнані, але таких палат – лише 5, розповідає він. – Коштів, які щороку виділяє міська рада, замало. Так, ми лікуємо хворих із дифтерією, кором, вірусними гепатитами. Але зараз говоримо про те, що наше інфекційне відділення визнали базовим для допомоги хворим зі всієї області. Забезпечити такий потік хворих повноцінною якісною послугою ми не в силі!

Снимок1
Снимок1

Зауважимо, на Тернопіллі є ще боксовані інфекційні відділення у: КНП «Борщівська районна лікарня» Борщівської райради (10 ліжок); Збаразькій ЦРК (10 ліжок); КНП «Козівська центральна районна лікарня Козівської райради» (10 ліжок); КНП «Підволочиська центральна районна лікарня» Підволочиської райради (15 ліжок). Але у них – ті ж проблеми. Більше того, Василь Даньчак зауважив: немає жодної гарантії, що за таких умов від важких інфекцій вдасться захистити самих медичних працівників. Скажімо, про «вакуумні» палати, де немає прямого контакту із зовнішнім середовищем, на Тернопіллі можна лише мріяти. 

Ми неодноразово зверталися з листами в ОДА, писали, що в інфекційному відділенні проведена реконструкція, але оновлені палати відповідають лише вимогам щодо загальноінфекційних захворювань, продовжує пан Чайківський. – Там немає оснащення, необхідного при лікуванні важких інфекцій. Наприклад, апарат зі штучної вентиляції легень мав би бути у палаті інтенсивної терапії, але його у нас немає. Скажімо, коли почалася хвиля захворювань на кір, ми подали розрахунок на 2 млн 195 тис. грн. На таку суму нам необхідно було придбати нового обладнання, щоб надавати пацієнтам якісну медичну послугу. Нас не почули…

Снимок4
Снимок4

Нагадаємо, відповідно до рішення міської комісії із питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, створеної при Тернопільській міській раді, у місті 4 лютого створили оперативний штаб для координації дій щодо недопущення занесення і поширення на території Тернопільської міської територіальної громади (МТГ) випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом. Із метою раннього виявлення людей з можливими проявами коронавірусної інфекції і надання їм консультацій та, у разі потреби, організації лікувально-профілактичних заходів у Тернополі запровадили «гарячу лінію» за номером 098-441-59-81. 

Штаб функціонує. Одним із пунктів цього рішення було створення гарячої лінії, яка нині працює цілодобово, підсумовує Василь Даньчак. – Ведеться журнал реєстрації викликів. Якщо пацієнти мають симптоми, подібні до проявів коронавірусу, вони можуть звертатися на цей номер. Якщо у них в анамнезі є якісь дані, пов’язані із приїздом із Китаю, наші фахівці нададуть їм усі необхідні поради для подальших дій: і про лікувально-профілактичні заходи, і про заклади, куди необхідно звернутися. 

Варто додати, що нині на Тернопіллі – неспокійно. Зокрема, через вірогідну евакуацію українців, які перебували у Китаї, в епіцентрі епідемії коронавірусу, на Теребовлянщині відбуваються пікети. Також відомо, що через ці події у середу, 19 лютого, відбудеться засідання 13 сесії облради

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео