Віра Олександрович

Інфекційне відділення у Тернополі готове до прийому пацієнтів із коронавірусом на 80% (фото)

Нарада

Оперативну нараду щодо готовності лікарень Тернополя до можливого спалаху коронавірусу у міській раді провели сьогодні, 26 лютого.

У заході взяли участь керівники медичних закладів обласного центру, представники обласного лабораторного центру та інші фахівці. Йшлося про алгоритм дій медиків у разі виявлення хворого на COVID-19, а також – про зміни у житті міста, як тільки епідемія добереться до Тернополя (про це читайте на «Терені» згодом – прим.).

Даньчак
Даньчак

Начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак прозвітував про те, скільки грошей за останні роки виділили на потреби інфекційного відділення Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги, адже його визначили опорним у випадку епідемії коронавірусу.

– Лише на капітальний ремонт цього приміщення витратили 9,5 млн грн, – каже він. – Майстри відремонтували і утеплили фасад, замінили вікна на енергозберігаючі, інженерні комунікації. У палатах також провели ремонти, облаштували санвузли, провели гарячу воду, облаштували бокси.

За кошти міського бюджету для відділення придбали твердий і м’який інвентар: меблі, подушки, ковдри тощо, забезпечили його функціональними ліжками із матрацами та придбали ЕКГ-апарат. Однак цього – уже замало, визнає він. Тож, враховуючи ускладнення епідеміологічної ситуації і ризик поширення збудників вірусного походження, для лікарні вже купили респіратори, маски, швидкі тести на грип, вироби медичного призначення (наприклад, пульсоксиметри) та інше.

– Також додатково замовили засоби індивідуального захисту і медикаменти, а саме: костюми біозахисту, респіратори класу FFP 3, FFP 2, захисні окуляри, рукавиці нітрилові, термометри дистанційні, тонометри тощо, - додає він. – І хочу наголосити: усе це робить міська влада. Підтримки від області ми не отримали.

Директор КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» Ярослав Чайківський підтвердив сказане. Він також повідомив, що інфекційне відділення у Тернополі готове до прийому пацієнтів із коронавірусом десь на 80%.

– Роботи із забезпечення палат, насамперед – інтенсивної терапії, централізованою подачею кисню вже розпочали, - уточнює він. – Майстри обіцяли все забезпечити наступного тижня. Паралельно триває виготовлення проєкту модернізації вентиляційної системи у боксах.

Аптеки
Аптеки

Окрім того, за кошти міської ради наразі оголосили тендер на придбання апарату штучної вентиляції легень, вартістю майже 800 тис. грн. Якщо цієї техніки до часу «Х» ще у місті не буде, то у лікарні, за словами пана Чайківського, є ще два подібних апарати (в інших відділеннях – прим.). Їх можна буде тимчасово «позичити».

Представниця аптечної мережі присутніх засмутила, адже, за її словами, нині придбати засоби індивідуального захисту ані в Тернополі, ані в області – неможливо. Йдеться про банальні марлеві пов’язки і респіратори. Їх просто немає в жодній з аптек. І дозволу на імпорт такої продукції на теренах нашого краю не має ніхто, підтвердила фахівець.

– Хочу відзначити чітку роботу міських служб у даній ситуації. Тернопіль дійсно спрацював швидко – виділив кошти на найнеобхідніше, – каже заступниця начальника управління – начальник відділу надання медичної допомоги населенню управління охорони здоров'я Тернопільської обласної держадміністрації Тетяна Скарлош. – Незабаром ми повинні отримати із Києва засоби індивідуального захисту, аби розподілити їх між медичними закладами. Насамперед все необхідне отримають ті установи, що визнані опорними на час ймовірного виникнення епідемії.

Скарлош
Скарлош

За її словами, із резерву обласного бюджету вже передбачили виділення 6,5 млн грн на відповідні потреби медичних закладів. Втім, це – лише плани, коли сааме гроші надійдуть, Тетяна Скарлош уточнити не змогла.

Нагадаємо, із метою раннього виявлення людей з проявами коронавірусної інфекції і надання їм консультацій та, у разі потреби, організації лікувально-профілактичних заходів у Тернополі запровадили гарячу лінію за номером 098-441-59-81.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео