Олена Підгрушна - срібна призерка чемпіонату Європи, ще дві українки - у шістці найкращих

630_360_1582376828-118

Перший день чемпіонату Європи вже відзначився чоловічим суперспринтом. Аналогічна дисципліна відбулася і в жінок. На старт серед українок вийшли дві тернополянки - Олена Підгрушна та Настя Меркушина.

Зауважу, суперспринт - наймолодша біатлонна дисципліна, яка складається з двох змагань: «Суперспринт - кваліфікація» та «Суперспринт - фінал». До останньої пробивається лише 30 найкращих за результатами кваліфікації. У кваліфікації та фініші на кожній стрільбі у спортсмена 1 запасний патрон. Якщо після 6-и пострілів залишилися незакриті мішені, біатлоніст біжить штрафне коло 75 метрів. «Суперспринт - фінал» аналогічний до мас-старту.

«Лежку» Олена Підгрушна закрила з одним колом штрафу, Настя Меркушина - з шести патронів. «Стійку» капітан жіночої збірної відпрацювала ще з одним колом, Настя - теж пішла на додаткові 75 метрів.

На фініші Меркушина посіла 22-у сходинку, а Підгрушна - 23-ю. До фіналу також кваліфікувалися Юля Журавок (20-а позиція) та сестри Валя і Віта Семеренко (2-а та 29-а місця відповідно).

- Для мене це перший суперспринт, - прокоментувала Підгрушна. - Все дуже швидко, траса коротка, поки розженешся, вже треба стріляти. Дощ розмочив сніг, йти важко.

У фіналі 30 кращих спортсменок одночасно вийшли на трасу під тими номерами, на яких позиціях фінішували у кваліфікації. На першому колі Меркушина та Підгрушна трималися наприкінці пелетону.

«Лежку» Настя закрила, використавши запасний патрон. Як результат - 18 сходинка +33,7 с. Олена - з нуля, виїхавши восьмою +8,0 с. Найкраще відпрацювала Валя Семеренко, ставши першою.

Другу стрільбу Підгрушна закрила в нуль, виїхавши сьомою +19,3с. Меркушина - теж чисто, піднявшись на 14-у позицію +26,9 с.

«Стійку» тернополянки пройшли чисто. Як результат: Меркушина 5-а + 24,9 с, Підгрушна - 7-а +29,1 с.

Останній вогневий рубіж тернополянки знову закрили чисто.

На фініші українки посіли такі сходинки: Олена Підгрушна - друга, Валентина Семеренко - четверта, Настя Меркушина - шоста, Віта Семеренко - 16-а, Юля Журавок - 18-а.

- Як вже казала, гонка дуже імпульсивна, спочатку робиш, а тоді - думаєш. Кваліфікація дала мені зрозуміти, що краще трохи відлежатися на килимку і спокійно бігти, аби не йти на кола штрафу, - поділилася Підгрушна. - Дуже рада, що так вдалося викластися. Дякую всім вболівальникам. 

Завтра відбудуться одиничний та класичний міксти.

Нагадаю, Дмитро Підручний кількома хвилинами раніше у першому в кар'єрі суперспринті виборов бронзову нагороду. Минулої неділі завершився чемпіонат світу. Змагання не обійшлися без скандалу та дискредитації збірної України. До слова, Меркушина та Підгрушна стали бронзовими призерками чемпіонату світу 2020.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео