Дарія Шевченко

Священник з Тернопільщини презентував книгу про історію парафій краю (відео)

Книгу «До джерел історії парафій Тернопільщини» презентував отець Михайло Забанджала у містечку Козова. У виданні містяться невідомі документи, які розповідають про те, як у 17 столітті жили місцеві парафії. Також можна знайти їхній перелік.

Упорядкування книги тривало 2 роки, її є 300 примірників. Автор повідомив, що давно досліджує історію краю, а цим виданням захотів поділитись зібраною інформацією з людьми.

– Коли досліджуєш історію, то знаходиш багато цінностей, якими хочеш поділитися. Тому завдання цієї книжки – це власне донести цінності, які в нас були в давнину. Бо ми часто не усвідомлюємо, яке багатство ми маємо. Ця книжка покликана проілюструвати якими були село, парафія і церква 300 років тому, – сказав отець Михайло Забанджала.

На захід прийшли парафіяни, священники та представники влади. Папський місіонер отець Василь Баглей зазначив, що завдяки цій книзі люди зможуть дослідити своє коріння, яке є важливим для самопізнання.

– Люди без цінностей не мають майбутнього. Ці цінності варто брати з минулого. Ми маємо з вами величезне коріння. Ми сьогодні з вами на презентації даної книги. Це тотальна праця по дослідженню коріння. Ця книжка є для того, аби ми це коріння досліджували. Чому це важливо? Як дерево немає кореня, то вітер його знищує і як людина не знає кореня свого роду, парафії, церкви – її також легко знищити, – сказав отець Василь Баглей.

Відгукнулось на запрошення отця Михайла і подружжя Тетяни та Івана Чайківських. Народний депутат звернув увагу присутніх , що українське книговидавництво це чи не головний фактор у вихованні майбутнього покоління. Тому влада в країні повинна дбати про економічний розвиток задля подальшого інвестування тих коштів в освітні та культурологічні проекти. 

– Ми повинні вчитися, прогресувати і розуміти, що тільки створивши продукти, зможемо мати кошти на нашу українську книжку, церкву, школу і садочок. Тільки тоді, коли буде потужна і сильна громада. Я буду робити все для того, аби за час мого перебування у Верховній Раді, українське підприємництво краще розвинулось, – сказав Іван Чайківський.

Депутат  прийшов на захід не з порожніми руками: для отців парафії, яка виступила організатором зустрічі він подарував фотоальбом «Замки Тернопілля», а дітям дісталася книга-казка про те, як звірі свій ліс боронили.

Парафіянка церкви Успіння Пресвятої Богородиці Людмила Ткаченко сказала, що історія парафій Тернопільщини має велике значення не лише для жителів Козови, але й усієї області.   

– Ця книжка буде мати велике значення для пересічних жителів Козови, парафіян. Сама назва говорить про себе, що з джерела можна черпати знання з історії рідного краю, парафії, побуту нашого народу. Це безцінна реліквія для Козівського району та цілої Тернопільської області, – зазначила Людмила Ткаченко.

Цього разу світ побачив перший том книги. Отець Михайло працює над продовженням цієї історичної розвідки. 

 Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео