Віра Олександрович

Тернопільщина: створення обласної інфекційної лікарні – не на часі (фото)

Снимок2

Аж 32 млн грн депутати з Тернопільщини планували попросити у Кабміну на створення обласної інфекційної лікарні. Втім, дійти остаточної згоди з цього приводу на сесії облради 5 березня так і не змогли.

Нагадаємо, це питання підняли ще під час підготовки до розширеного засідання президії. Загострилася проблема на тлі поширення коронавірусу COVID-19, адже госпітальними базами на випадок виявлення хворого визначили два відділення міських лікарень: КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» і КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги».

Снимок11
Снимок11

– У разі виявлення хворого на коронавірус у будь-якому куточку Тернопілля спеціальна бригада швидкої допомоги буде везти його в обласний центр, - каже заступниця начальника з медичних питань міського відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Ольга Ярмоленко. – Наразі мушу повідомити вам про недостатність фінансування вказаних медичних закладів. 

Зауважимо, Тернопільщина – одна із небагатьох областей, де немає обласної інфекційної лікарні. Тож у ході обговорення депутати довго дискутували про можливість створення такого закладу. 

– Колишній тубдиспансер уже реорганізували, там діє медична установа із іншою назвою, – розповідає голова обласної ради Віктор Овчарук. – У них є вільні приміщення. Ба більше, там вже облаштована ізольована система відведення відходів. Тож на цьому моменті при створенні лікарні можна зекономити. Саме цим і пояснюється наша пропозиція – облаштувати профільний заклад в КНП «Тернопільський регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр».

Снимок9
Снимок9

Він і порадив звернутися до керівництва країни щодо можливості перепрофілювання на інфекційну лікарню фтизіатричного закладу за адресою: с. Великі Гаї, вул. Підлісна. Мінімальна потреба для цих робіт – 32 млн грн. Але чимало присутніх на сесії вважали вказаний крок помилковим. Мовляв, коронавірус – уже стоїть на порозі, а тому краще всі гроші, які обіцяє дати держава, використати на вже існуючі лікувальні установи.

– Найкраще було б, якби було все створено ідеально. Ми ж – тільки за це, – каже начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук. – Єдине, що ми сьогодні виходимо із тієї ситуації, що є. Ми були б дуже задоволені, якби побудували лікарню майбутнього, яка відповідала б усім вимогам, про які нині говорять. Але такої ситуації, на жаль, немає! І ми мусимо зважати на те, що є. . 

Він запевнив, що медичні працівники надавали і будуть надавати медичну допомогу усім жителям краю. В області, за словами пана Богайчука, функціонують 417 ліжок. Є і боксовані приміщення, хоча їх у розпал епідемії дійсно може бракнути. 

– Лікарі виконують свою роботу, паніки серед медичного персоналу немає, – стверджує він. – Це стосується не тільки закладів охорони здоров’я у Тернополі, а і в інших містах і селах краю. Ми регулярно проводимо навчання. Сімейні лікарі знають, як діяти у випадку виникнення підозри на коронавірус у пацієнта.

Снимок6
Снимок6

Володимир Богайчук підтвердив, що в аптеках краю медичних масок немає. Однак медик наголосив, що здоровим людям такий захист не потрібен. Маски варто використовувати при самоізоляції. Тобто людина, яка відчула симптоми респіраторного захворювання, має одягнути маску, щоб запобігати передачі інфекції здоровим навколо.

– Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів, ми отримали із державних резервів обладнання і засоби індивідуального захисту, – додає пан Богайчук. – Наразі маємо 300 тис. масок, 2 апарати штучного дихання, пульсоксиметри та інше обладнання. Однак Міністерство охорони здоров’я має дати наказ щодо використання цього запасу. Поки що все зберігається на базі спецмедпостачання. Без відповідного наказу ми це використовувати не зможемо. 

Снимок4
Снимок4

До слова, того дня на сесії заслухали інформацію про запобігання поширенню коронавірусу в області. Виявилося, що орієнтовна сума місячної потреби на засоби індивідуального захисту в області – 5 714 000 грн, а на обладнання для лікарень необхідно 8 858 000 грн. Тому загальна сума місячного фінансування закладів охорони здоров’я становить 14,5 млн грн. А цих грошей немає! Поки що з обласної казни виділили тільки 3 млн грн

Фото з трансляції на сайті http://te-rada.org

Вибір читачів за тиждень

Відео