Окопи Святої Трійці – фортеця на кордоні Римської імперії (фото, відео)

1з

Західні рубежі Римської імперії. Опорний пункт Галицького-Волинського князівства, фортеця Речі Посполитої і батьківщина місцевого Ікара, що спробував перелетіти Збруч. Все це про селище Окопи Борщівського району Тернопільської області, яке маємо змогу віртуально відвідати завдяки підтримці «Тернопільського».

Римські та давньоруські Окопи

Окопи з давнини були фортифікаційною твердинею. Тут річка Збруч близько підходить до Дністра. Між ними – мис зі скелями висотою двісті метрів, залишалося лишень перегородити його у двох місцях валами з ровом. Неподалік Окопів проходить так званий «Траянів вал». Це споруджений ще римлянами оборонний рубіж був найзахіднішим південно-західним кордоном Римської імперії, а  територія сучасник Окопів була його важливою частиною. Пізніше у цих місцях постало укріплення Київської Русі, а згодом - прикордонна фортеця Галицького-Волинського королівська.

2
2

Окопи – початок «антитурецької реконкісти»

У 1672 році турки захопили місто Кам’янець, найважливіший стратегічний пункт Речі Посполитої. Турки тут залишалися майже три десятиліття. Щоб вибити загарбників, у 1692 році з метою постійної блокади турецького гарнізону влада Речі Посполотитої спорудили фортецю в Окопах. Проект укріплень розробив архітектор з Голландії Тільман ван Гаверен, який до того працював архітектором на польських королів і магнатів. Саме з Окопів розпочалася християнська «реконкіста» українського Поділля. Фортецю споруджував гетьман Станіслав Ян Яблонський. Будували дуже швидко – з 25 березня до кінця жовтня. Офіційна назва фортеці – «Окопи Гори Святої Трійці. Блокада Кам’янця».

Муровані ворота збереглися до наших днів – Львівські (вал довжиною 160 метрів) і Кам’янецькі (вал довжиною 270 метрів з бастіоном, равеліном та кронверком). Також на скелях було споруджено дозорну вежу. Її руїни можна побачити і сьогодні. Костел 1693 року у центрі міста був також оборонним. Відразу після спорудження Замку Святої Трійці почалися мобільно-позиційні війни. У 1693 році на фортецю напали турки під керівництвом Мустафи-аги, атаку відбили. Фортеця блокувала підвіз припасів до Кам’янця.

 

Столиця «Барської конфедерації»

У 1699 році за умовами Карловицького договору Кам’янець-Подільський і Поділля були повернені Речі Посполитій. Фортеця втратила своє військове значення, але стала торговим та виробничим містом. У 1700 році Окопам було надане Магдебурське право, в 1749 році було перебудовано костел у стилі бароко. Укріплення все ще охоронялися, зокрема в 1764 році зазначалося про трьох пушкарів, які слідкували за фортечною артилерією.

У 1769 році Окопи стають одним із центрів Барської конфедерації (1768-1772), котра противилася втручанню московської імператриці Катерини ІІ у польські справи і боролися проти її ставленика короля Станіслава Августа Понятовського.  Польські королівські війська відтісняють конфедератів, що об’єднували шляхту і римо-католицьке духовенство. Самі Окопи беруть штурмом московити під керівництвом генерала Ізмайлова. Останнім оплотом оборонців стає костел, будівля котрого зазнала великих руйнувань. Сьогодні це одне з місць паломництва поляків, які їдуть сюди вшановувати своє минуле.

[caption id=«attachment_276838» align=«aligncenter» width=«600»]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

Легенди Окопів

Місцева легенда зберегла переказ про місцевого мешканця, який напередодні Другої світової війни спорудив собі крила, надумавши перелетіти Збруч. Стрибок хлопець здійснив з вежі Пуласького.  До протилежного берегу він там і не долетів: впав на острів посеред Збруча і розбився.

Що одна легенда розповідає про корчму.  У давні часи корчма стояла біля гирла Збруча у Дністер, а при ній жив півень, що «на три держави піяв». Сьогодні місце злиття Збруча і Дністра є адміністративним кордоном трьох областей України: Тернопільської, Хмельницької і Чернівецької. А знаменитого півня відновили у 2002 році при в’їзді на Тернопільщину з боку Жванця.

Таке цікаве і неповторне місце можемо побачити на відео. Але все ж, варто відвідати і побачити вживу. Тож відкривай нове, відкривай «Тернопільське».

[embed]https://youtu.be/sSgplUy84KA[/embed]

Джерело: tenews.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео