Олег Снітовський

Творчість креативного митця з Тернополя презентували в обласному  центрі

Днями у ТРЦ «Подоляни» відбувся книгофест, ініціатор проведення якого – почесний консул Угорщини в Тернополі та області, президент Благодійного фонду «Подоляни» Тетяна Чубак. У рамках цієї культурно-мистецької події чисельним шанувальникам книги була запропонована цікава програма. 

Зокрема, це – зустріч із художником, графіком, ілюстратором, художнім редактором, членом Спілки дизайнерів України Олегом Кіналем та презентація його творчості.

01 (Copy)
01 (Copy)

02 (Copy)
02 (Copy)

Олег Кіналь – митець непересічний, чия творчість невіддільна від реалізації ідей та задумів, спільних із дружиною Наталею, дизайнером та однодумцем у чисельних оригінальних видавничих, культурно-мистецьких проектах.

04 (Copy)
04 (Copy)

Спілкуючись із учасниками та гостями книгофесту, Олег Кіналь зупинився лише на деяких аспектах своєї творчості, яка вже не один рік захоплює багатьох   поціновувачів його мистецтва.

03 (Copy)
03 (Copy)

– От, ілюстрував я казку Івана Франка «Фарбований лис». Працюючи над ілюстраціями до цього відомого твору, я враховував те, що дитині не можна давати спотворені зображення тварин, скажімо, звірів – в одязі, у джинсах, взутих. Дитина – маленька, вона, як губка сприймає побачене. Лис – то значить лис,  ведмідь – це ведмідь, а не якась незрозуміла істота. Тому я це врахував, коли створював образи для казки Івана Франка. Так, там звірі мають певний характер, який надав їм письменник, то це у певній мірі і відбилося у малюнках. Узагалі, я вважаю, що ілюстратор має підкреслити задум автора, він візуалізатор авторської ідеї класичного твору. А діти, зрештою і дорослі, тримаючи в руках таку барвисту книгу «Фарбований лис», – від неї книги просто у захопленні, – каже Олег Кіналь. 

На великому екрані митець показав лише окремі фрагменти із великого переліку дитячих книг, які він ілюстрував. 

05 (Copy)
05 (Copy)

06 (Copy)
06 (Copy)

Зокрема, це – «Аліса в задзеркаллі» Льюїса Керролла, «Маленький Мук» Вільгельма Гауффа, «Пригоди барона Мюнгаузена» Еріха Распе, «Рікі-Тікі-Таві» Редьярда Кіплінга, «Пригоди Цибуліно» Джанні Родарі.

Під час презентації своєї творчості Олег Кіналь розповів, зокрема, як створювався перший в Україні креативно ілюстрований всеукраїнський дитячий журнал пізнавально-розважального спрямування «Клас», як творилися ілюстрації до книг наших земляків – письменників Лесі Коковської – Романчук, Сергія Ухачевського. Це – «Казка про Перлинку» та «Цвіте терен», «Карпатський капкан», «Легенди нескореної зими». 

07 (Copy)
07 (Copy)

Згадав художник і те, як працював над оформленням книг відомого історика-дослідника Володимира Білінського, автора бестселерів «Країна Моксель, або Московія», «Москва Ординська» та «Україна-Русь». Згодом автор цих книг запропонував Олегу Кіналю проілюструвати його унікальну трилогію: «Україна-Русь» – «Споконвічна земля», «Україна –Русь» – «Князі  Галицькі-Острозькі», «Україна- Русь» – «Українська звитяга».

10 (Copy)
10 (Copy)

Тоді ж виник задум створення графічних образів портретів славетних князів Галицьких-Острозьких. Нині таких портретів авторства Олега Кіналя є вже двадцять.  

09 (Copy)
09 (Copy)

Художник не минув у своїй розповіді і роботу над ілюстраціями до роману Василя Шкляра «Маруся», масштабний проект з оформлення серії книг  легендарної «Бондіани»  Ієна Флемінга.

11 (Copy)
11 (Copy)

12 (Copy)
12 (Copy)

Серед знакових робіт митця з Тернополя – ілюстроване оформлення легендарної тетралогії американського письменника-фантаста Дена Сіммонса «Пісні Гіперіона»,  випуск марок на честь героїчної події – 100-річчю «Чортківської офензиви», робота над фотоальбомами «Замки Тернопілля» та «Український Єрусалим».

Про все це і дізналися учасники та гості книгофесту під час презентації творчості художника, графіка, ілюстратора, художнього редактора, члена Спілки дизайнерів України Олега Кіналя.

14 (Copy)
14 (Copy)

Довідково.  Олег Кіналь народився у 1966 році у  Бережанах в родині лікаря-окуліста і вчительки української мови та літератури. Закінчив Львівське училище прикладного мистецтва ім. Івана Труша, навчався на факультеті книжкової графіки Львівського поліграфічного інституті ім. Івана Федорова (сьогодні – Українська Академія друкарства). 

Згодом працював в тернопільському художньому комбінаті художником-оформлювачем шостого розряду. 

Потім – у видавництві «Тарнекс Арт» головним художником періодичних видань, зокрема газет «Пан+Пані» та першої в Україні кольорової газети «Пані & Пан» (1991-1997 рр.). 

08 (Copy)
08 (Copy)

Ініціатор та співавтор дитячих журналів «Клас», «Класні ігри». Головний художник видавництва «Школярик» .  Співпрацював та співпрацює із видавництвами «Мрії збуваються», «Поліграфіст», «АСК», «Спектраль», «Навчальна книга Богдан», «Джура», 

«Історичні місця рідного краю», «Кальварія». Автор серії видань фотоальбомів «Тернопільщина - земля любові нашої». 

13 (Copy)
13 (Copy)

Досліджує історію Галичини та Волині, зокрема з дружиною Наталею завершують дослідження історії життя Святого Амфілохія Почаївського.  Допомагає розбудові та реставрації храмів УПЦ в Кременецьких горах. За багаторічну просвітницьку діяльність нагороджений орденом УПЦ «ім. Кирила і Мефодія».

Серед знакових робіт митця з Тернополя – ілюстроване оформлення легендарної тетралогії американського письменника-фантаста Дена Сіммонса «Пісні Гіперіона»,  випуск марок на честь 100-річчя героїчної події – 100-річчю «Чортківської офензиви», автор і художник яких теж Олег Кіналь. 

15 (Copy)
15 (Copy)

Він – учасник Всеукраїнського  мистецького пленеру у Зарваниці із створення низки історичних портретів гетьманів-державотворців України, де майстерно відтворив образ  українського військового та політичного діяча, гетьмана Павла Полуботка.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео