Віра Олександрович

Тернопільщина: що варто знати підприємцям про акцизний податок

Савка

Чи потрібно мати ліцензію на зберігання пального, якщо здійснюєш роздрібну торгівлю пальним? Чи потрібно через зміну розміру ставок акцизу переклеювати марки?

Про всі нюанси застосування підприємцями і юридичними особами акцизного податку найбільше знає начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДПС у Тернопільській області Роман Савка. Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області він провів «гарячу лінію». Найцікавіші запитання і відповіді для читачів «Терену» підготували у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Чи можна зареєструвати акцизну накладну, з дати складання якої минуло 120 календарних днів?

- Так, можна. Суб’єкт господарювання може зареєструвати в Єдиному реєстрі акцизних накладних акцизну накладну або розрахунок коригування до неї, якщо з дати їхнього складання минуло 120 календарних днів. Але це можна робити в межах строку позовної давності, тобто 1095 календарних днів.

- Якщо у платника акцизного податку у звітному періоді відсутня діяльність, чи треба подавати декларацію акцизного податку?

- Якщо підприємство є платником акцизного податку і має діючі ліцензії на право зберігання, оптової торгівлі за наявності місць оптової торгівлі та оптової торгівлі за відсутності місць оптової торгівлі пальним, то платник повинен подавати декларацію акцизного податку до органів ДПС незалежно від того, чи провадилася господарська діяльність у звітному періоді.

- Чи зобов’язане підприємство реєструватися платником акцизного податку із реалізації пального при реалізації скетч-карток на пальне іншим суб’єктам господарювання без фактичного (фізичного) відпуску пального?

- Зауважте, якщо підприємство здійснює операції лише за талонами або старт-картками на пальне без реалізації пального, при цьому договором передбачено постачання талонів (карток) як торговельної послуги на отримання палива, то за такими операціями у суб’єкта господарювання не потрібно реєструватися платником акцизного податку із реалізації пального.

- Скажіть, чи потрібна ліцензія на зберігання пального, якщо здійснюється роздрібна торгівля пальним?

- Суб’єкт господарювання має право зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії.

- Мене як покупця цікавить: чи потрібно через зміну розміру ставок акцизного податку переклеювати акцизні марки на алкогольних напоях і тютюнових виробах, що перебувають в обігу?

- Алкоголь і цигарки, марковані акцизними марками, на яких суму акцизного податку за одиницю маркованої продукції зазначили, відповідно до ставок акцизного податку, що діяли до зміни їхнього розміру, перебувають в обігу у межах строку придатності до повної реалізації.

- Який термін реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних зведеної акцизної накладної, у тому числі - складеної у двох примірниках?

- Пунктом 231.3 ст. 231 Податкового кодексу України (ПКУ) визначили можливість платникам акцизного податку з реалізації пального складати не пізніше останнього дня звітного місяця зведені акцизні накладні на весь обсяг реалізованого пального протягом такого місяця. Термін реєстрації в ЄРАН першого примірника зведеної акцизної – не пізніше 15 календарних днів із дня її складання.

Пунктом 231.6 ст. 231 ПКУ встановили єдиний термін реєстрації другого примірника акцизної накладної отримувачем пального, незалежно від виду операції з реалізації пального, а саме – після фактичного отримання пального на акцизний склад, але не пізніше 3-х календарних днів, наступних за днем отримання пального на склад отримувачем пального.

Фото надане Сектором комунікацій ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео