Віра Олександрович

Понад 40 мільйонів «вкрадуть» у Тернополя так звані податкові канікули

Надал_ш

Рішення про так звані податкові канікули на час карантину нещодавно прийняли на рівні держави. Верховна Рада відразу внесла зміни до Податкового кодексу. Все виглядає начебто красиво, проте місцеві ради вже підраховують збитки, яких зазнає бюджет громади.

Зокрема, мер Дніпра Борис Філатов уже звинуватив парламент і Кабінет Міністрів у бездіяльності та потуранні великому бізнесу. За його словами, податкові пільги для великого бізнесу знищать місцеві бюджети і можливості міст хоч якось протистояти епідемії коронавірусу і забезпечувати елементарні потреби. Як повідомило видання «Обозреватель», Київ, за таких умов, втратить мільярд, а Дніпро - 300 мільйонів гривень. Суттєві збитки також очікують і в Тернополі. Про це в ефірі «Радіо ROKS» розповів міський голова Тернополя Сергій Надал.

- Закон України №533-IX від 17.03.2020 р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» вкрай негативно позначиться на фінансовій спроможності Тернопільської міської ради, - стверджує він. – Йдеться про абсолютно популістичне рішення, від якого постраждають насамперед місцеві бюджети.

На думку Сергія Надала, норми цього Закону більшою мірою спрямовані на звільнення від місцевих податків надприбуткового бізнесу. Фактично пільги не стосуються належної підтримки малого та середнього бізнесу, тобто закладів громадського харчування, перукарень, закладів торгівлі, торгово-розважальних центрів тощо.

- Тернопільська міська рада не залишається осторонь процесів боротьби із поширенням коронавірусної інфекції та максимально намагається захистити жителів міської територіальної громади, - продовжує він. – Лише на реалізацію протиепідемічних заходів із бюджету МТГ уже виділили понад 10 млн грн.

Крім того, із місцевого бюджету нині фінансують низку важливих захищених статей видатків. Зокрема, витрати на зарплату працівникам медичної, освітньої, соціальної сфер, нагадав міський голова.

- Підкреслюю, що додаткові втрати доходів для бюджету нашої громади, якщо влада нічого не змінить, складуть близько 40 млн грн, - додає пан Надал. - Таким чином, ми як орган місцевого самоврядування, що гарантує безпеку та якісні умови проживання мешканців нашої громади, не зможемо повною мірою виконувати свої повноваження і будемо змушені зупинити великі інфраструктурні проекти.

До слова, Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» набув чинність 18 березня 2020 р.

Фото із трансляції засідання Штабу боротьби із коронавірусом на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео