Оксана Бучко

Тернополянам слід бути готовими до складання ЗНО на карантині

_Probne_ZNO_perenesli__scho_bude_z_osnovnoyi_sesiyeyi_1_2020_03_12_12_14_56

Тернополяни не повинні покладатись на додатковий час для підготовки до ЗНО, який вони мають на карантині. Провести тести вчасно планують у Міністерстві освіти та науки. Проте формат цієї події – невідомий, деталі обіцяють повідомити цього тижня. 

Про  неможливість перенесення дати ЗНО пише заступник Міністра освіти і науки Єгор Стадний.

Колеги, друзі, цьогорічне ЗНО ніхто не скасовує, пише він. МОН та УЦОЯО відпрацьовують кілька сценаріїв проведення ЗНО, ЄВІ, ЄФВВ за різних варіантів розгортання подій. Нагадую, що ЗНО - це логістично одна з найбільш масштабних операцій в країні, тому ми ретельно продумуємо кожну її складову. Вже цього тижня ми повідомимо деталі проведення вступної кампанії та зовнішнього незалежного оцінювання. Тому, так, випускниці та випускники, потрібно готуватися до ЗНО. А ще не забувайте про шкільну програму. Скажу про рідний мені предмет. Саме ті розділи програми про повоєнну історію України та світу зараз надважливі для того, щоб ви розуміли виклики, через які проходить зараз людство.

Важливість проведення ЗНО також пояснює екскерівник Українського центру оцінювання якості освіти, в. о. директора Навчально-методичного центру забезпечення якості освіти Ігор Лікарчук. Він радить опустити непройдені теми через карантин, але в жодному разі не замінювати ЗНО на ДПА.

  1. Відмінити рішення про поєднання ЗНО і ДПА. По-перше, невідомо, коли формально закінчиться цей навчальний рік. По-друге, навряд чи вдасться у школах завершити виконання у повному обсязі навчальних програм. По- третє. Кому і для чого та ДПА потрібна? Вона, як «валіза без ручки»: і нести тяжко, і кинути жаль, бо звикли до того шоу. Результати ДПА і раніше були в ролі припарки мертвому, а зараз і поготів. Атестати потрібно видавати на основі річних оцінок учителів. Ніхто краще від учителя не знає, як учень засвоїв матеріал. І ніяка ДПА це не покаже. Вчитель відповідає за свою оцінку.
  2. Скоротити кількість предметів, із яких проводиться ЗНО. Щоб була можливість провести менше сесій оцінювання. Адже, на мою думку, їх доведеться проводити в дуже стислі календарні рамки. Але про це потрібно сказати абітурієнтам УЖЕ сьогодні. Бо люди витрачають чималі кошти на підготовку до ЗНО.
  3. Дуже складним є питання змісту тестів. Мова йде про завдання з тих тем програми, які апріорі можуть бути не виконані під час аудиторного навчання через карантинні проблеми. Дистанційну освіту до уваги не беремо. Зважимо, що на сьогодні більша частина тестових зошитів уже надрукована. Думаю, що не обійдеться без оголошення того, що завдання з цих тем потрібно буде визнавати такими, виконання чи невиконання яких зараховуватися не будуть.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео