Віра Олександрович

Тернопіль: про прибулих з-за кордону, які не дотримуються карантину, можна буде повідомляти анонімно (фото, відео)

Основне1

Ситуаційний центр протидії коронавірусу запрацював у Тернополі. Репрезентацію Геоінформаційної системи охорони здоров‘я влаштували сьогодні, 26 березня. 

На думку розробників, а це - команда MagneticOne Municipal Technologies, подібний «сервіс» забезпечить високоякісну координацію дій всіх служб міста, а також бізнесу, волонтерів і небайдужих громадян в умовах епідемії коронавірусу. Якщо коротко: ситуаційний центр – це повна достовірна оперативна картина щодо боротьби із коронавірусом у Тернополі на одному екрані, що значно прискорює швидкість реагування та ухвалення необхідних рішень. Доступ до даних можна буде мати як із комп’ютера, так і з смартфона.

Презентація1
Презентація1

Нагадаємо, фахівці обговорили можливість впровадження геоінформаційної системи охорони здоров’я міста із міським головою Тернополя Сергієм Надалом ще 19 березня. Тоді міська рада і Благодійний фонд «Magnetic.Org» підписали меморандум про співпрацю в контексті взаємодії під час епідемії COVID-19. Робота закипіла відразу, тож розробники і представники мерії вже змогли похвалитися першими успіхами. Зокрема, йшлося про дуже важливі бази даних, які вже оформили для зручного і швидкого використання.

- Ситуаційний центр включає в себе актуальну і оперативну інформацію щодо ситуації із попередження, розповсюдження та лікування коронавірусу як у Тернополі, так і в області та країні загалом, - каже заступник міського голови Леонід Бицюра. – Він забезпечує можливість отримання оперативних даних, наприклад, щодо кількості вільних ліжко-місць у лікарнях, а також потреб у медикаментах і продуктах кожного із мікрорайонів Тернополя.

Відповідно, за його словами, можна буде обдумати організацію зручної логістики для їх забезпечення. Окрім того, тепер буде легше відстежувати усі заходи, що впроваджуються як міськими службами, так і правоохоронцями та рятувальниками під час протидії COVID-19.

Зварич1
Зварич1

За словами начальника Відділу зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації Мар’яни Зварич, на «карті» можна буде швидко і просто відстежувати інформацію, що допоможе розв'язувати нагальні питання, що можуть виникнути за нинішніх умов епідемії. Скажімо, там вказані «точки», де проживають волонтери, а також люди, яким необхідна їхня допомога. Відтак відреагувати на «гарячу» проблему можна буде надзвичайно швидко: до потребуючого піде той волонтер, якому дійсно близько.

- Наголошую, доступ до особистої інформації тернополян матимуть не всі, - каже вона. – Наприклад, базою даних волонтерів, а також самотніх літніх людей будуть користуватися фахівці управління соцзахисту.

Міський голова Сергій Надал особисто розповів про «сервіс» під назвою «Допоможи своєму сусіду». Там фіксуватимуть інформацію про прибулих з-за кордону.

- Ми знаємо, що серед тих, хто нині повернувся в Україні, більшість – не має сімейного лікаря, - пояснює він. – Відповідно, вони не будуть знати, до кого звернутися у випадку появи симптомів коронавірусу. Це може призвести до поширення інфекції.

Надал1
Надал1

До речі, тернополянам анонімно запропонують заповнити заяви про людей, яких вони раніше не бачили і через це – щось підозрюють. У такий спосіб у Тернопільській громаді хочуть простежити, аби всі, хто повернувся з-за кордону, особливо із країн із зафіксованими випадками COVID-19, обов’язково відбували 14-денний період самоізоляції і не поширювали недугу.

Фото із трансляції презентації на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео