Орест Сарматський

Тернопільські декларанти полегшено зітхнули

Заставка01

Упродовж цього місяця до Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» часто зверталися за консультаціями представники громад щодо нових правил заповнення електронних декларацій.

Радник з питань місцевого самоврядування та децентралізації Михайло Лисиканич проаналізував чинне законодавство та підготував роз’яснення для оприлюднення на нашому сайті.

Отож, головна новина – продовження терміну подачі електронних декларацій до 1 червня 2020 року.

Також розширюється перелік відомостей, який декларант має подавати щодо себе і членів сім’ї. Змінилася норма щодо подання виправленої декларації. Зокрема, встановлюється, що декларант протягом семи днів після подання декларації має право подати виправлену декларацію не більше трьох разів.

– Щодо самого процесу декларування, то за новими правилами, виключається обов’язок подання декларацій громадськими активістами – фізичними особами, які займаються антикорупційною діяльністю. Також зменшено перелік випадків, у яких зобов’язані подавати декларації, для представників громадських об’єднань, наукових установ, навчальних закладів, експертів відповідної кваліфікації, інших осіб, які входять до складу конкурсних комісій, громадських рад, рад громадського контролю тощо, – коментує Михайло Лисиканич, радник з питань місцевого самоврядування та децентралізації.

У трьох типах декларацій за 2019 рік, це – щорічна, після звільнення, кандидата на посаду – більше не потрібно зазначати:

* унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі суб’єкта декларування та членів його сім’ї;

* зареєстроване місце проживання членів сім’ї суб’єктів декларування;

* належність до національних публічних діячів;

* об’єкти декларування, які перебували у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї протягом не менше половини днів звітного періоду;

* членів сім’ї суб’єкта декларування, які спільно з ним проживали сукупно протягом не менше 183 днів протягом року;

* банківські та інші фінансові установи, у тому числі за кордоном, у яких у суб’єкта декларування або членів сім’ї відкриті рахунки або зберігаються кошти, інше майно;

* криптовалюти;

* трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї.

Нові зміни (Copy)
Нові зміни (Copy)

З іншими роз’ясненнями, які підготував радник Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Михайло Лисиканич, можна ознайомитися за посиланням. 

Нагадаємо, що Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами – членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Фото з допису та Letychiv.Km.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео