Віра Олександрович

Карантин: заборона на роботу ринків триватиме у Тернополі (фото)

Штаб

Перелік усіх видів бізнесу, які можна вести під час карантину, але за умови чіткого дотримання низки санітарних та інших вимог, незабаром оприлюднять у Тернополі.  

Це має унеможливити пересуди і роз’яснити місцевим підприємцям усі нюанси щодо їхньої діяльності. Так вирішили сьогодні, 1 квітня, під час засідання Штабу із ліквідації надзвичайної ситуації. Остаточно відповіли там і на запитання: працювати міським ринкам чи ні? 

Штаб2
Штаб2

Традиційно участь у засіданні взяли всі керівники медичних закладів міста, визначених як базові у боротьбі з коронавірусом. Вони прозвітували про свою готовність до прийому хворих, а також про наявність усіх необхідних засобів захисту. Виявилося, якщо кількість інфікованих буде сталою і люди не надходитимуть масово, наявного забезпечення медичним працівникам вистачить навіть на місяць.

– Але треба придбати ще засоби захисту, якщо ми очікуємо сплеску пандемії, – уточнює головний лікар Тернопільської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський. – До того ж, ми постійно поповнюємо «арсенал» сучасного оснащення. Скажімо, сьогодні нам благодійники доправили сучасний УЗД-апарат. 

Тестів і засобів індивідуального захисту наразі цілком достатньо і в міській дитячій лікарні, де перебувають юні пацієнти із COVID-19. 

Штаб3
Штаб3

Нагадаємо, у Міністерстві охорони здоров'я дозволили владі на місцях під час карантину відкрити продуктові ринки. Щоправда, у Києві відразу визначили низку суворих обмежень, які треба при цьому дотримуватися. У Тернополі ці вимоги (див. довідку унизу – прим.) проаналізували і вирішили, що ринки відкривати недоцільно.

– Хочу поінформувати, що у Тернополі, як і в ряді інших міст, діє рішення про заборону діяльності всіх ринків, у тому числі продуктових, – каже міський голова Сергій Надал. – І ця заборона буде тривати! На цьому наполягають фахівці Центру громадського здоровя, а також лікарі-епідеміологи. На цьому наполягають навіть правоохоронці. 

Штаб4
Штаб4

Мер нагадав, що рекомендація МОЗу стосувалася лише міст, у яких немає інших місць, де люди можуть придбати продукти, овочі або фрукти. Натомість у Тернополі, на його думку, є достатньо супермаркетів і крамниць, де відповідний товар продають із дотриманням всіх санітарних вимог і обмежень. 

– Нагадаю, у Тернополі наразі – лише 2 випадки інфікування, – додає пан Надал. – Решта хворих – жителі районів. Як тільки ми відкриємо ринки, туди з’їдеться основна кількість продавців і покупців із інших населених пунктів. Враховуючи картину, яку ми маємо нині, цього не можна робити, причому - категорично. 

Принагідно мер нагадав, що коронавірусна інфекція у китайському місті Ухань зародилася і поширилася саме із місцевого ринку. І це, мовляв, також не додає оптимізму.

До слова, перукарням у Тернополі працювати також не  дозволили через подальше посилення карантинних заходів.

Довідка. Вимоги до ринків, які висунули у МОЗ: - це має бути ринок харчових продуктів; - на ринку можуть перебувати не більше одного відвідувача на 20 кв. м торгівельної площі; - відстань між покупцями у чергах має бути не менш як 1,5 м; - торговці і покупці повинні мати на собі засоби індивідуального захисту; - для ринків вихідного дня відстань між місцями торгівлі має становити не менш як 3 м.

Фото – зі сторінки Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео