Віра Олександрович

Проїзд у Тернополі є безкоштовним лише для медиків, задіяних у боротьбі із COVID-19

Транспорт

Актуальним для тернополян нині є питання роботи спецтранспорту, що працює на маршрутах міста за певним графіком.

Хто ж має право ним скористатися? На яких умовах людей везуть безкоштовно? Хто і як мусить сплачувати за квиток? Ці та інші гострі запитання журналіст «Терену» поставив особисто міському голові Сергієві Надалу.

- Нагадаю, через оголошення надзвичайної ситуації у Тернопільській області та Тернополі із 23 березня призупинили роботу всього громадського транспорту загального користування і організували спеціальні перевезення міськими автобусами і тролейбусами лише працівників певних підприємств, установ та організацій, - каже він. – Йдеться про тих, хто нині забезпечує життєдіяльність Тернополя. До цього числа потрапили працівники закладів охорони здоров’я комунальної форми власності, співробітники органів державної влади і місцевого самоврядування, комунальних підприємств, а також працівники підприємств і організацій, які забезпечують виробництво продуктів харчування, аптечних закладів тощо.

До числа «пільговиків» потрапили також працівники Тернопільської дирекції АТ «Укрпошта» і працівники аварійних служб, але - винятково за наявності посвідчень і в захисних масках. Вони можуть скористатися тролейбусами №№ 2, 5, 7, 8, 9, 10 та 11 і автобусами №№ 1А, 5А, 6, 8, 23, 25 і 35.

- Зауважу, окремі розклади транспорту діють у робочі та вихідні дні, із 6:30 до 9:30 і з 16:30 до 20:30, відповідно, - уточнює мер.

Право на проїзд автобусами і тролейбусами, які виконують спеціальні перевезення, за його словами, здійснюється за допомогою АСООП (тобто валідатора) і надається лише за умови наявності перепустки. Вони є двох видів.

- Спецдозвіл на проїзд у такому транспорті – картонна картка із порядковим номером, підписом міського голови і печаткою Тернопільської міської ради, - розповідає пан Надал. - На ній вказане прізвище, ініціали та місце роботи власника картки. Така картка надає лише право зайти у спеціальний транспорт, натомість проїзд пасажир оплачує на загальних підставах, за діючим тарифом.

Тобто можна скористатися або «соціальною карткою тернополянина», або неперсоніфікованим електронним гаманцем, або банківською карткою чи смартфоном із функцією NFC або навіть готівкою.

- Додам, для власників пільгової «соціальної картки тернополянина», наприклад, працюючих пенсіонерів, які мають «спеціальний дозвіл», зберігається право безкоштовного проїзду за умови фіксації поїздки через валідатор, - уточнює Сергій Надал. – Натомість «спецпроїзний» – це пластикова неперсоніфікована картка, якою фіксується факт проїзду, шляхом її фіксації через валідатор. Проїзд за наявності такої картки - безкоштовний. Однак «спецпроїзний» у Тернополі видають лише окремим категоріям медичних працівників, які безпосередньо задіяні у боротьбі із пандемією COVID-19.

До речі, «спеціальний дозвіл» і «спецпроїзний» дійсні лише за умови пред’явлення документа, яким можна ідентифікувати пасажира: паспорт громадянина України, ID-картка, службове посвідчення тощо. Норми у 10 пасажирів у спецтранспорті не дотримуються. Про інші обмеження, введені у Тернополі через надзвичайну ситуацію, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото – зі сторінки Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео