Оксана Бучко

За що тернополяни на карантині можуть отримати протокол?

14-13-1200x630-c-1

Нові карантинні обмеження почнуть діяти від 6 квітня. За порушення карантину штрафують - від 17 до 34 тисяч гривень. Тернополянам варто знати, у яких випадках поліція може скласти протокол та як правильно поводитися, щоб уникнути штрафів.

Відповідають на ці питання на hromadske.ua разом із Євгеном Крапивіним, юристом та експертом Центру політико-правових реформ.

- На якій підставі можуть виписати штраф?

- Порушення будь-яких обмежувальних заходів, які встановлені урядовою постановою №211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», а також рішеннями органів місцевого самоврядування (міських рад тощо), можуть каратися штрафами і навіть ув’язненням.

За ст. 43-3 Кодексу про адміністративні правопорушення, за недотримання правил та норм карантину вас можуть оштрафувати на суму від 17 до 34 тисяч гривень.

Також відповідно до ст. 325 Кримінального кодексу України, за порушення санітарних правил та норм можливий штраф від 17 до 51 тисячі гривень або обмеження волі чи ув’язнення до 3 років. Якщо дії призвели до загибелі або інших тяжких наслідків, суд може позбавити волі до 8 років.

- Який порядок дій, якщо підійшов поліцейський?

- Спершу поліцейський має представитись та показати службове посвідчення. Якщо він цього не зробив, треба в нього про це попросити (ст. 18 Закону про Нацполіцію). Це певним чином дисциплінує поліцію та знижує ризик свавілля, яке інколи трапляється. Потім поліцейський роз’яснює, чому він вас зупинив. Зокрема, якщо він вбачає ознаки складу правопорушення, передбаченого ст. 44-3 Кодексу про адміністративні порушення, то пояснити, які саме.

Він перевіряє документи, точніше їх наявність, та переписує дані про особу.

І наостанок поліцейський складає протокол про адміністративне правопорушення. Це може відбуватися або на місці, або в поліцейському відділку, якщо у патруля немає цих протоколів на руках чи в машині тощо.

Вас відпускають, а протокол направляють до суду поштою. Про час та місце розгляду справи вас повідомляють судовим викликом.

- Чи можуть оштрафувати, якщо я поїду в інше місто на власному авто?

- Наразі уряд заборонив лише залізничні, авіа- та автобусні міжміські та міжобласні пасажирські перевезення. На власній машині їздити в інші міста та області не заборонено, відповідно поліція не має підстав вас зупиняти.

Винятком буде рішення органів місцевого самоврядування, які ввели такі обмеження у регіоні. Наприклад, від 1 квітня у Чернівецькій області запровадили особливий режим в’їзду та виїзду. Рух дозволений тільки вантажному транспорту, машинам підприємств та організацій, які забезпечують життєдіяльність області. В’їхати зможуть люди, які проживають в області та повертаються додому, а виїхати ті, хто прямує до місця свого проживання.

- Чи можна піти в гості до сусідів чи родичів?

- Можна, у постанові уряду такої заборони немає. Однак МОЗ не рекомендує відвідувати сусідів та родичів на час карантину.

- Прогулянка в парку — це порушення закону? Чи може поліція скласти протокол?

- Так, це порушення, і поліція може притягнути до відповідальності. Сюди входить — відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон.

Однак, у цьому випадку не зовсім зрозуміло, як поліція визначатиме склад правопорушення — людина справді гуляє чи просто йде через парк до магазину.

- Чи входить біг у парку до нових обмежень?

- Відповідно до нових урядових змін, біг у парку входить до заборон. Ці території можна відвідувати для вигулу домашніх тварин однією людиною та у випадку службової необхідності.

- Якщо дорогою в магазин посидіти на лавці в парку - чи можуть мене за це оштрафувати?

- Так, адже відвідування парків заборонене.

- А хоч собаку можна вигулювати без штрафів?

- Так, але, відповідно до нових обмежень, вигулювати домашніх тварин може тільки одна людина.

Людям, які зобов’язані сидіти в самоізоляції, можна виходити з дому тільки за ліками та продуктами. Прогулянка з собакою дозволена двічі на день.

- Чи може поліція оштрафувати за смаження шашликів у парку або в лісі?

- Так, уряд заборонив відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, лісопаркові та прибережні зони.

До того ж варто врахувати, що розведення вогню у невідведених для цього місцях є порушенням правил благоустрою і карається штрафом. Ця заборона діяла ще до карантину.

- Де ходити в масці? І що входить до переліку громадських місць?

- Від 6 квітня маски та респіратори  потрібно одягати у всіх громадських місцях.

Однак в українському законодавстві немає визначення терміну «громадські місця». Тому, за правилами здорового глузду, під ними розуміють будь-які публічно доступні місця, де є скупчення людей: парки, лісопарки, вулиці, зупинки транспорту тощо.

Часто в юридичній практиці використовують аналогію до закону «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров'я населення», куди внесені ще й двори, під'їзди, ліфти, підземні переходи. Оскільки існує заборона палити у громадським місцях, то системне тлумачення дозволяє поліції та судам застосовувати цей перелік і до інших випадків. Хоча це дискусійне питання.

- Чи може охоронець не пустити в магазин через відсутність маски? І якими саме мають бути маски?

- Так, може. Адже магазин є громадським місцем. Це можуть бути будь-які маски: марля, тканини на обличчі, хірургічні та саморобні маски, респіратори.

- Чи можна грати у футбол у дворі або вийти з дитиною на дитячий майданчик?

- Ні, не можна. Відвідування спортивних та дитячих майданчиків заборонені.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео