Віра Олександрович

Лабораторію у Тернополі визнали такою, що може виконувати функції регіонального центру

Штаб33

У лікарнях Тернополя нині перебувають 24 пацієнти із діагнозом «коронавірус». Серед них – 17 дорослих і 7 дітей. Більшість – жителі різних районів області. Окрім того, наразі є 5 підозр на COVID-2019.

Саме такі дані були актуальними на ранок 26-го дня карантину. Про це на засіданні Тернопільського оперативного штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 6 квітня, повідомив начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак (також читайте ТУТприм.).

– На ізоляції у лікарні №3 перебувають 8 пацієнтів, а загалом на самоізоляції – 510 людей, які раніше контактували з хворими на Covid-19, – уточнює він. – Усі, хто зараз лікується у наших лікарнях, мають недугу середнього ступеня важкості. Втім, сьогодні о 7:35 помер священик із Заліщиків, у якого першого на Тернопільщині був лабораторно підтверджений коронавірус.

Міський голова Сергій Надал, у свою чергу наголосив: у лікарнях нині перебувають лише троє хворих тернополян. У 5-ти осіб – легка форма, тому вони – на амбулаторному лікуванні.

– Усі п’ятеро хворих забезпечені необхідним симптоматичним лікуванням, – уточнює Василь Даньчак. – Вони перебувають на постійному контакті зі своїми сімейними лікарями. Щонайменше двічі на день контролюють температуру тіла.

Штаб_відео
Штаб_відео

До речі, одна із згаданих пацієнток, які лікуються амбулаторно, зараз перебуває у селі на Монастирищині. Виявилося, вона у кінці березня поїхала провідувати батьків і захворіла разом із ними.

– Оскільки вона – тернополянка, її стан контролює наш сімейний лікар, – додає заступниця начальника міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Ольга Ярмоленко. – Відбір матеріалів і мазків здійснювали медики із Монастириськ.

За її словами, вже опрацьовані фактично усі контактні особи, які мали якісь зв’язки із 8-ма хворими на COVID-2019, зареєстрованими у Тернополі.

– Продовжуємо посилювати і матеріально-технічну базу наших лікарень, - підсумовує Василь Даньчак. – У суботу ми отримали 18 моніторів цілодобового спостереження за хворими. Очікуємо ще 11. Буквально сьогодні у лікарню швидкої допомоги передали два аналізатори – гематологічний і біохімічний, а також набір клинків для інтубації.

Заступник начальника обласного лабораторного центру Володимир Паничев доповнив інформацію тим, що хворих на COVID-2019 наразі виявляли на 9-ти адміністративних територіях. Серед інфікованих – 44 медичних працівники (див. довідку – прим.).

– Особливо хочу наголосити на тому, що серед тернопільських медиків немає таких, які мусили б знаходитися на самоізоляції, – уточнює він. – Тобто все-таки наші медики спрацювали з належною пересторогою і мали належні засоби захисту.

Володимир Паничев принагідно нагадав, що вчора у Тернополі працювала група експертів із Міністерства охорони здоров’я. Вони оцінювали стан лабораторної діагностики і можливості місцевих фахівців. І нашу лабораторію гості визнали такою, що може виконувати функції регіонального центру у межах Західної України. Можливо, завдяки цьому експерти незабаром отримають підсилення матеріальної бази. До речі, перед ними поставили завдання – 1000 досліджень за добу, за участі 4-х бригад.

Довідка. На Тернопільщині на коронавірус захворіли 44 медики. Найбільше, 35 осіб – у Монастириському районі, четверо – у Кременецькому і двоє - у Заліщицькому районі. По одному – у Козівському і Бучацького районі, а також – у Тернополі (останній випадок не пов’язаний із професійною діяльністю).

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео