Дарія Шевченко

Тернопільський лікар розповів, як апарат штучної вентиляції легень допомагає хворим на коронавірус

92221815_125034479121823_2818412863108939776_o

Близько 20% осіб, які хворі на коронавірус, мають проблеми з дихальними шляхами. Інфекція потрапляє у легені, через що стан пацієнта різко погіршується і його в терміновому порядку підключають до апарату штучної вентиляції легень. Про це розповів лікар-анестезіолог Тернопільської міської лікарні швидкої медичної допомоги Юрій Кусень. Також медик розповів про те, кому потрібен цей апарат та які його особливості.

Принцип, за яким працюють апарати ШВЛ, називається вентиляцією з позитивним тиском. Вони закачують насичене киснем повітря в легені. Звучить просто, але в дійсності це дуже складний процес. Сучасні апарати ШВЛ мають безліч різних режимів вентиляції легень, які використовуються в залежності від конкретної ситуації, говорить Юрій Кусень.

Якщо людина перестає дихати і найближчим часом її не підключать до приладу – вона помре. Пацієнтам роблять інкубацію та годують їх штучно через спеціальну трубку.

Щоб провести інвазивну вентиляцію легень, пацієнту роблять інтубацію вставляють в трахею трубку через ніс або рот. У деяких випадках проводиться хірургічна операція, яка називається трахеотомія. Лікар робить в нижній частині шиї невеликий надріз, що розкриває трахею, в нього вводиться трубка, а потім до неї підключається апарат ШВЛ. Люди, підключені до «вентиляторів» з інвазивною вентиляцією, не можуть ні говорити, ні їсти, ні пити. Їх доводиться штучно годувати через трубку. Оскільки інвазивна вентиляція легень, крім усього, ще й досить болюча, пацієнтів зазвичай вводять в медикаментозний сон, за допомогою анестезії, ділиться лікар.

Відповідно до настанов Міністерства охорони здоров’я, один лікар-анестезіолог може одночасно слідкувати за станом трьох або чотирьох людей, які підключені до апаратів ШВЛ.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео