Віра Олександрович

«Тренувальна» Вербна неділя у Тернополі минула без особливих ексцесів

Штаб2

За відсутність масок у вихідні 11-12 квітня тернополян не карали, якщо вони відразу реагували на попередження правоохоронців. Ба більше, значних порушень у храмах через Вербну неділю місцеві поліцейські не помітили.

Про це під час засідання оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 13 квітня, розповів начальник міського відділу поліції Сергій Гаврилюк. Він традиційно не перебував у Ситуаційному центрі, а лише - на відеозв’язку.

Поліція
Поліція

- За вихідні ми отримали загалом 227 повідомлень від громадян, - каже Сергій Гаврилюк. – Лише 4 справи про кримінальні діяння внесли до Єдиного реєстру, причому одну крадіжку розкрили «за гарячими слідами». Щодо порушень карантинного режиму було понад 40 повідомлень. Зокрема, на скупчення людей, а також на незаконну торгівлю. Але більшість із цих фактів не підтвердилися. Наприклад, було 12 заяв на відсутність масок, але не всіх цих людей чергові патрулі встигали застати на місці. Окрім того, якщо людина після зауваження виймала маску з кишені і вдягала, то ми вважали, що вона дослухалася до попередження.

Також поліцейські отримали скарги на роботу кількох крамниць у ТРЦ «Подоляни». У цій справі обіцяли розібратися. Так само під додатковий контроль тепер потраплять магазини, де торгують мобільними телефонами. Адже працювати у Тернополі дозволили лише крамницям, які є офіційними дилерами мобільних операторів. Натомість скарга на роботу одного приватного стоматологічного кабінету не підтвердилася. Перевірку проводили патрульні, тому цей факт спростував начальник обласного управління патрульної поліції Богдан Шевчук.

- Співробітники побували там кілька разів, - розповідає там. – Кабінет весь час був зачиненим. Окрім того, ані стаціонарний, ані мобільний телефони не відповідали.

За словами правоохоронців, поведінка тернополян в умовах карантину і посилення обмежень була цілком адекватною. Ба більше, громадянам подякували за таку відповідальність.

- У храмах на освяченні верби фіксували від 10 до 50 людей, причому це – у пік відвідуваності богослужінь, - стверджує пан Гаврилюк. – Це у нас була така собі «тренувальна» неділя. Сподіваємося, що на Пасху тернополяни також дослухаються і не будуть виходити з дому, наражаючи на небезпеку себе та інших.

За словами Богдана Шевчука, КПП працювали у робочому режимі. Співробітники поліції разом із медиками заступали на чергування щодня о 8.00. Нагадаємо, контрольно-пропускні пости (КПП) у Тернополі діють у 4-х місцях: в’їзд із Чернівецької траси, з боку Кременця і Хмельницького, а також – на вулиці Бережанській, біля Сервісного центру МВС.

- За вихідні зафіксували 8 людей із підвищеною температурою, - звітує він. – Але більшість із них – немісцеві. Був лише 1 тернополянин із температурою 37.1, а також 1 житель Великої Березовиці – із 37.8. Їм порадили звернутися до сімейних лікарів.

До речі, 11 і 12 квітня у Тернополі «комендантських вихідних» не запроваджували. Проте через зростання кількості хворих на коронавірус, правоохоронці здійснювали посилене стеження за дотриманням громадянами карантинних обмежень. Зокрема, працівники Національної поліції, патрульної поліції і муніципальної інспекції здійснювали постійне патрулювання вулиць міста, паркових зон, дитячих і спортивних майданчиків, а на КПП водіям і пасажирам автівок проводили температурний скринінг.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео