Складають адмінпротокол: як діяти тернополянам

protokoly

Тільки лінивий не чув про величезні штрафи за порушення карантину, але сьогодні не про них, а про адмінпротоколи, як загальну підставу для притягнення до адміністративної відповідальності.

Так, щоб притягнути особу до адмінвідповідальності (оштрафувати) поліцейські чи інші посадові особи, повинні скласти прокол про адміністративне  правопорушення.

Сам факт складання на особу адміністративного протоколу не означає автоматичного притягнення такої особи до відповідальності, оскільки, протокол є лише доказом правопорушення, який надалі буде розглядатися судом чи іншим органом. Якщо підтвердиться вина особи - буде винесено постанову про адміністративне правопорушення, на підставі якої особу і притягають до адмінвідповідальності.

Вимоги щодо адмінпротоколів зазначені в  Главі 19 Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших актах, наприклад Інструкції № 1376 (затвердженої Наказом МВС від 06.11.2015).

У протоколі про АП обов’язково зазначаються: дата і місце його складення, особа, яка склала протокол; відомості про “порушника”, місце, час вчинення і суть правопорушення, закон чи інший акт, який порушується, відомості про свідків і потерпілих, якщо вони є та пояснення особи, яка притягається до відповідальності.

ВАЖЛИВО:

  • В протоколі повинно бути чітко зазначено суть правопорушення, не допускається загальних формувань, необхідна конкретика!
  • Не допускаються закреслення чи виправлення відомостей, що заносяться до протоколу. Такі дії є беззаперечною підставою для закриття справи у суді, а тому необхідно ЗАВЖДИ  вимагати надати другий примірник адмінпротоколу.
  • При складанні на особу адмінпротоколу, раджу їй поводитися виважено та з холодним розумом! Усі заперечення слід викласти у письмових поясненнях до протоколу. Агресивна поведінка може стати причиною притягнення до відповідальності за іншою статтею!
  • Сам факт складення на особу адмінпротоколу не означає автоматичного притягнення особи до відповідальності. Адмінпротокол надалі буде розглядатися судом чи іншим органом, який винесе рішення по справі.

Якщо вважаєте, що адмінпротокол складений з порушеннями - не вагайтеся та захищайте свою позицію в суді чи інших органах. Для максимального результату залучіть до своєї справи адвоката.

Адвокат Ольга Боднар, керуюча АО “Твій адвокат”, тел. 380672717124

Вибір читачів за тиждень

Відео