Віра Олександрович

Володимир Паничев: «Результат, який ми маємо у Тернополі, – це заслуга обмежень» 

Основне

У Тернополі немає нових хворих на коронавірусну інфекцію. Ба більше, щоб унеможливити поширення важкої недуги, у місті ініціювали масове тестування серед громадян із тих категорій, які опинилися у зоні найбільшого ризику. 

Нагадаємо, на Тернопільщині сьогодні, 15 квітня, зафіксували 7 нових випадків COVID-19. На щастя, тернополян серед інфікованих не було. Не захворів також жоден тернопільський медик, який допомагає долати наслідки пандемії. Цю інформацію під час засідання Тернопільського оперативного штабу із подолання надзвичайної ситуації оприлюднив заступник начальника обласного лабораторного центру Володимир Паничев.

– Чому я на цьому акцентую? Бо у Тернополі через густоту населення та інші обставини існували найбільші ризики щодо масового поширення інфекції, – каже лікар-епідеміолог. – Але ми утримали ситуацію. Вона нині – стабільна. Знаю, що декому видається, якщо труднощів немає, то їх і не могло бути. Насправді, це – зовсім не так. Результат, який ми нині маємо, – лише заслуга вчасно введених обмежень. І їх треба надалі суворо дотримуватися. 

Паничев
Паничев

Відносний показник на 100 000 населення Тернополя, за даними фахівця, складає приблизно 5,9%. Натомість в області під підозрою залишається 28 осіб, госпіталізовані зараз – 64 людини. На самоізоляції перебувають 2 876 осіб. Кількість обстежених методом ПЛР-тестування становить 1 683 людини. При цьому Володимир Паничев вказав на слабкі місця, що досі несуть загрозу розповсюдження інфекції: банкомати, водомати та інші пристрої, що забезпечують опосередкований контакт між людьми. А серед них дійсно можуть бути інфіковані COVID-2019.

– Через урядову постанову про обов’язкову обсервацію усіх прибулих з-за кордону також збільшиться кількість пацієнтів у лікарні №3, – додає Володимир Паничев. – Це треба врахувати, продумати питання харчування тощо.

Із цим погодився і начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак. Він підтвердив, що ситуація із захворюваністю в місті – стабільна.

Штаб2
Штаб2

– Маємо сьогодні 35-й день карантину, – уточнює він. – У лікарні швидкої допомоги зараз перебувають 15 пацієнтів. Більшість – із районів краю. До апаратів ШВЛ ніхто із них не під’єднаний. У дитячій лікарні немає жодного юного пацієнта. Ба більше, підозр на інфікування також немає.

За його словами, на обсервацію наразі помістили 7-ро тернополян. Натомість умов самоізоляції вдома дотримуються 536 людей. 

– Бачимо, що обмежувальних заходів городяни дотримуються, – визнає він. – Тож просимо всіх і в Страсний тиждень, і на Великдень не виходити з дому. Спостерігати за богослужіннями онлайн. 

Що цікаво, у Тернополі триває масове тестування сімейних лікарів, медичних сестер і працівників транспорту. Окрім того, на коронавірус уже почали перевіряти і священників. До кінця тижня тестування мають пройти всі місцеві священнослужителі. Це роблять заради безпеки вірян і для суспільного розуміння того, що Церква - не є розсадником вірусів.

– У такий спосіб ми вже використали майже 500 експрес-тестів, – додає Василь Даньчак. – І продовжуємо цю важливу роботу. 

До речі, тим, хто у час карантину опинився у скрутних життєвих обставинах у Тернополі нині активно допомагають волонтери. Загалом їх зареєстрували 298 осіб. Посвідчення єдиного зразка наразі видали 36-м людям. Вони вже роздали потребуючим понад 600 пакунків із харчами і гігієнічними засобами.

Фото із відкритих джерел і з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео