Віра Олександрович

Тернопільщина: звітуємо цьогоріч до 1 липня, платимо до 1 жовтня

Berezyuk

Чи треба завіряти квитанцію про сплату за навчання дитини через Приват24 ще й у банку? Чи оподатковується дохід від продажу успадкованої квартири? Як звітувати про надання репетиторських послуг?

Начальниця управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Лариса Березюк найбільше знає про правила декларування громадянами доходів, отриманих у 2019 році. Про це вона розповіла під час гарячої лінії в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області. Найцікавіші запитання і відповіді для читачів «Терену» вибрали у Секторі комунікацій ГУ ДПС в області.

Чи правдивою є інформація, що кампанію декларування доходів громадян продовжили до 1 липня 2020 року?

– Так, це правда. Новий продовжений термін подання декларацій про майновий стан і доходи за 2019 рік встановили Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)». Також цим законом змінили норму щодо сплати задекларованих сум податкових зобов’язань. Цьогоріч задекларовані суми податків громадяни мають сплатити до 1 жовтня 2020 р. Власне, відбулися й інші «карантинні» новації.

Додам, громадяни, які хочуть скористатися правом на податкову знижку, мають право подавати декларації про майновий стан і доходи до 31 грудня 2020 р.

Чи треба завіряти квитанцію про сплату за навчання дитини через Приват24 ще й у банку? Відвідувати банк зараз не дуже хочеться...

– Якщо сплату здійснили через банківський сервіс «Інтернет-банкінг» (Приват24, Ощад24 тощо), то роздрукована електронна квитанція, що містить обов’язкові реквізити електронного розрахункового документа, визначені п. 10.5 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою Правління Національного банку України (НБУ) від 21.01.2004 р. за №22, є підтвердним документом понесених платником податку витрат при реалізації ним права на податкову знижку. Тому печаткою банку цей документ не завіряють.

Ми продали квартиру, яку отримали у спадок. Чи оподатковується такий дохід?

– Дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад 3 роки, не оподатковується.

Однак умова щодо перебування такого майна у власності понад 3 роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину. Отже, дохід, отриманий від продажу квартири, яку ви успадкували, навіть якщо квартира перебуває у власності менше 3-х років, не оподатковуватиметься.

Зараз масово повернулися додому заробітчани. Чи вони декларують кошти, отримані з-за кордону?

– Обов’язково. Якщо джерело виплат будь-яких доходів є іноземним, суму такого доходу включають до загального річного оподатковуваного доходу платника податку. У цьому разі громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію. Дохід оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18% і військовим збором – 1,5%.

Слід також врахувати, що сума іноземного доходу перераховується у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент отримання таких доходів. Втім, зауважу, декларуємо ми зараз доходи отримані у 2019 році, а цьогорічні доходи будемо відображати у 2021-му.

Якщо торік я надавав репетиторські послуги. Чи потрібно подавати податкову декларацію?

– Репетитор – викладач, який дає приватні уроки і проводить як індивідуальні, так і групові заняття, у разі отримання доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи) має задекларувати такі доходи і сплатити ПДФО – 18% та військовий збір - 1,5%.

Отже, якщо торік ви надавали репетиторські послуги, то необхідно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу і задекларувати їх, подавши до органу ДПС декларацію про майновий стан і доходи.

– Кому треба занести свою декларацію про доходи?

– Обов’язок щодо подання декларації у громадян виникає при отриманні:  * доходів від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення тощо;  * дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного кредитором за його самостійним рішенням;  * інвестиційного доходу;  * іноземного доходу;  * в інших випадках, передбачених Податковим кодексом України. 

Фото надане Сектором комунікацій Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео