Віра Олександрович

Обрали директора найпатріотичнішого музею Тернопільщини (фото, відео)

Fil

Директором комунальної установи Тернопільської обласної ради «Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини» вчора, 24 квітня, обрали Євгена Філя.

Нагадаємо, досі він був виконуючим обов’язки керівника цієї новоствореної установи. Основну локацію музею відкрили у Тернополі 20 листопада 2019 р. - до Дня Гідності і Свободи. На першому поверсі приміщення, де колись діяла обласна школа мистецтв (вул. Медова, 5 – прим.), на той час зібрали архівні документи, наукову літературу про історію національно-визвольної боротьби тощо. Вже у березні 2020-го перед входом до установи заклали камінь під майбутній пам’ятний знак «Свята Покрова – опікунка українського війська». Відкриття пам’ятника запланували у День Незалежності, 24 серпня.

знак
знак

Що цікаво, через карантин конкурсна комісія вирішила провести відразу 2 засідання, аби всім 9-ти членам не довелося збиратися вдруге. Запис онлайн-трансляції цього зібрання можна переглянути на сайті обласної ради.

[embed]https://youtu.be/92Ze1fkGilg[/embed]

Головою конкурсної комісії на заміщення вакантної посади директора «Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини» став депутат облради, заступник начальника відділу у справах майна спільної власності територіальних громад області виконавчого апарату обласної ради Михайло Пінь. Саме він і запропонував не відстрочувати обрання, але формально витримати процедуру, якої вимагає закон.

кон1
кон1

- На засіданні присутні всі 9 членів комісії. Пропоную затвердити порядок денний, - каже Михайло Пінь. – Оскільки зараз карантин. Ми приїхали із різних частин міста і навіть області, щоб не довелося це робити ще раз, пропоную друге засідання також провести сьогодні.

Власне, комісія прийняла до розгляду документи лише одного претендента – Євгена Філя. Багато про нього не розповідали. Мовляв, цей чоловік – відомий патріот, давно знаний у нашому краї. Йому лише запропонували озвучити план розвитку музею.

- Ви всі знаєте, що музей створили у кінці 2018 року, а почала функціонувати із 2 січня 2019-го, - каже виступаючий. – Структура почалася з нуля. Перший підрозділ, який ми отримали, це був Музей політв’язнів. Потім додалися Великий Глибочок і Бишки Козівського району. Переважно все створювалося на громадській ініціативі та з доброї волі краян.

кон2
кон2

До речі, серед проектів, про втілення яких мріє пан Філь, - колекція українських військових строїв. Врешті має бути понад 70 манекенів у формах. Йтиметься про історію українських військових формувань ХХ-ХХІ ст. Завершувати експозицію мали б однострої добровольців і військових ЗСУ, які брали участь у війні на сході України.

- У нас вже є 5 манекенів, - розповідає Євген Філь. – Підготуємо найближчим часом ще три. Відповідно, будуть пояснення: що це за форма, коли існувало військове формування, хто ним керував, які підрозділи там були тощо.

Врешті конкурсна комісія одноголосно обрала директором «Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини» саме пана Філя. Зауважимо, голосування було відкритим.

Фото авторки, а також - із відкритих джерел і сайту облради

Вибір читачів за тиждень

Відео