Оксана Бучко

Тернополяни можуть скористатись пільгами за здану ними кров

preview_w698zc0

Через карантин, спричинений поширенням корона вірусу, кількість бажаючих здати донорську кров зменшується. Тернополян закликають долучатись до процесу, адже одна доза консервованої крові в 450 мілілітрів – це три врятовані життя. Додатковим стимулом для почесних донорів є можливість користуватись певними пільгами.

Про те, хто може бути доноором та у яких випадках і які надаються пільги, пояснюють у Кременецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Хто може бути донором?

Донором крові може  будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який здійснив проходження належного медичного обстеження та у нього відсутні протипоказання,  які  визначені   центральним  органом виконавчої  влади,  який здійснює  формування державної політики у сфері  охорони  здоров’я.  Можуть залучатися до донорства особи, що хворіють інфекційними захворюваннями, заразитися якими можна через кров, або інфіковані збудниками таких хвороб, лише у разі якщо отримані від них крові та (або) її компонентів, будуть використовуватися для здійснення наукових досліджень, виготовлення діагностикумів (стандартних препаратів, що використовуються для встановлення діагнозу)та інших продуктів, які не призначені для введення реципієнтам (хворим, яким переливають кров або пересаджують тканину чи певний орган).

Тільки за обставин, коли донору не буде заподіяно шкоди, можливий забір крові та (або) її компонентів у донора. Донор вправі вирішити безкоштовно або на платній основі йому здавати кров та (або) її компоненти.

Також якщо будь-яка дієздатна особа має намір здійснювати заготівлю та збереження її особистої крові та (або) її компонентів, а також крові та (або) її компонентів, які отримані від інших донорів, для того щоб використовувати їх у потрібних випадках для надання медичної допомоги цій особі та  членам її сім’ї або іншим особам, проте заготівля та зберігання буде здійснюватися за  власні кошти цієї особи.

Підставою для отримання пільг особами, які мають статус Почесного донора України, є довідка за формою № 435/о.

Статусу Почесного донора України набувають  донори, які здали кров у кількісному показнику -  40 разових максимально допустимих доз чи  плазму крові в кількості 60 разових максимально допустимих доз, незалежно від часу їх здавання. Особам, які  отримали  статус  Почесний донор України, видається відповідне посвідчення та вручається нагрудний знак «Почесний донор України». Посвідчення є  тим документом, що підтверджує статус Почесного донора України,  та за його пред’явлення надаються відповідні пільги згідно із Законом України «Про донорство крові та її компонентів».

Які пільги надаються Почесним  донорам України?

1. Для осіб яким надано статус Почесного донора України законодавством передбаченобезкоштовне та позачергове зубопротезування (за винятком протезування із дороговартісних металів) у закладах охорони здоров'я загальнодержавної та комунальної власності.

2. Окрім цього, вони користуються знижкою 50 відсотків від їх вартості на придбання ліків, проте лише за рецептами, які видані закладами охорони здоров'я загальнодержавної та комунальної власності.

3. Також, Почесних донорів України забезпечують донорською кров'ю та її препаратами на безкоштовній основі, що є необхідними для їх лікування, за рецептами, які видані закладами охорони здоров'я, що засновані на загальнодержавній та комунальній власності.

4. Якщо донор працює чи навчається він  має право на першочергове придбання путівок для лікування в  санаторно-курортних установах та в першу чергу на лікування у закладах охорони здоров'язагальнодержавної та комунальної власності.

5. Також, працюючий донор має право на використання чергової щорічної оплачуваної відпустки у зручний для нього час.

6. Особи із статусом Почесного донора України мають право на позачерговезабезпеченняпротезами та іншимипротезно-ортопедичнимивиробами, відповідно до  порядку, встановленомуКабінетомМіністрівУкраїни,

7. Якщо, Почесний донор України є пенсіонером йому встановлюється надбавка до пенсійної виплати розміром 10 відсотків від прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

8. Пільга на отримання пільгової позики для будівництва індивідуального житла відповідно до законодавства також передбачена для осіб із статусом Почесного донора України.

Окрім вищезазначених пільг, міністерствами та іншими центральними  органами  виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, місцевими радами, власниками підприємств, установ, організацій або уповноваженими   ними  органами  для  таких  донорів можуть  бути встановлені й інші додаткові пільги.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео