Оксана Бучко

Трудові права тернополян можуть безкоштовно захистити

96756581_560196334638949_7855430257363386368_n

Від дотримання трудових прав залежить рівень життя не лише працівника, а й членів його родини. Минулого року до системи безоплатної правової допомоги надійшло понад 25,3 тис. звернень щодо захисту трудових прав. За юридичними консультаціями найчастіше зверталися жінки. А от чоловіки частіше потребували правової допомоги при звернені до суду, повідомляють у Тернопільському центрі надання БПД.

Минулого року фахівці системи БПД надали майже 24 тис. юридичних консультації щодо трудового законодавства. Надійшло понад 1,6 тис. заяв на захист та представництво в судах у справах, пов’язаних з захистом трудових прав. Цього року у зв’язку з карантином проблема захисту прав працівників є надзвичайно актуальною.

Серед найпоширеніших питань щодо захисту трудових прав, з якими торік українці зверталися до системи БПД:

- оплата праці, 

- розірвання трудового договору, 

- звільнення, призначення напосаду або прийняття на роботу, 

- оформлення трудового договору, 

- відпустка, соціальні гарантії та компенсації, 

- трудові права під час військової служби та інші.

За юридичними консультаціями та роз’ясненнями щодо трудових прав найчастіше зверталися жінки. Так, 56% від загальної кількості клієнтів, які потребували безоплатної первинної правової допомоги – саме жінки. А от чоловіки частіше прагнули відстояти свої права у суді. Серед клієнтів, які звернулися за безоплатною вторинною правовою допомогою, 66% –  це чоловіки.

Але багато працівників, чиї трудові права порушуються, з різних причин не звертаються за правовою допомогою. Серед них ті, кому відмовляють в офіційному оформленні, змушують працювати понаднормово, примушують звільнитися «за власним бажанням».

Тому важливо попереджати працівників про найбільш типові порушення трудових прав, інформувати, як ці права можна захистити, куди звертатися за правовою допомогою.

Отримати юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань можна:

– за безкоштовним телефоном системи БПД 0 800-213-103

– у месенджері фейсбук-сторінки центру правової допомоги 

– у приватному чаті системи БПД у телеграмі

– написавши на електронну пошту центру з надання БВПД (адреси можна дізнатися за посиланням)

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео