Тернополянам на замітку: як поводить себе організм під час неквапливої пробіжки

Portrait Of Young Couple Jogging

У минулій публікації ми розповідали про такий вид повільного бігу, як джоґінґ. А сьогодні раді поділитися цікавою та корисною інформацією про те, що ж з вашим організмом відбувається під час пробіжки.

І так, у перші секунди бігу ви бадьорі, сповнені сил та енергії. Пульс і тиск все ще в нормі, і вас переповнює відчуття, що так бігати можна вічність.

Але з перших секунд бігу організм починає активно витрачати енергію. В якості основного палива м’язи починають «спалювати» АТФ (аденозинтрифосфат). У м’язах є деяких запас АТФ, але вистачає його лише на кілька секунд бігу. Інші порції палива організм бере з вуглеводів, при розщепленні яких і утворюється АТФ.

Тому у перші 90 секунд бігу відчуття «всесильності» розвіюється за вітром, і ви починаєте відчувати навантаження. Пульс і тиск трохи збільшуються, можливо, з’являється невелика задишка. М’язи наливаються.

Організм починає «кричати» – давай АТФ! Починається атака на глікоген – запас глюкози в печінці і м’язах. Глікоген руйнується, вивільняючи глюкозу в кров, яка потім підхоплюється клітинами для подальшого перетворення в АТФ.

Далі, від 2 до 9 хвилин бігу, навантаження наростає, але ви все ще тримаєтеся. Пульс прискорений, тиск злегка збільшений, але не критично.

Тіло продовжує жадібно поглинати глюкозу, а разом з нею і кисень, який також необхідний для забезпечення вироблення АТФ. Тому дихання частішає, а серцебиття прискорюється. Поступово виснажуються запаси глікогену, але організму потрібно звідкись брати енергію. А тут уже організм переходить на інший вид палива – жири. При спалюванні жирів і вуглеводів вивільняється велика кількість енергії, яка перетворюється у теплову. З відчуттям жару з’являється рум’янець. Це означає, що організм активно намагається охолонути, вивільняючи енергію назовні.

Якщо ви все ще на ногах, то у перших 10-25 хвилин бігу ви просто герой! Так, важко, але не варто здаватися. Ваше дихання уже достатньо прискорене, а пульс помітно завищений.

А коли протримаєтеся 25 хвилин бігу, то можете відчути, як ноги починають наливатися і важчати ще більше, а кисню катастрофічно бракуватиме. Чому так? А все тому, що при інтенсифікації фізичних навантажень кровотік починає сповільнюватися, а разом з цим зменшується і надходження кисню. У м’язах виробляється велика кількість молочної кислоти і ви відчуваєте сильну втому.

До 30 хвилин біг продовжувати не варто, тільки якщо ви професійний спортсмен чи марафонець. А так, то завершуйте пробіжку і беріться за заминку. Дозу дофаміну – гормону щастя ви вже отримали.

І пам’ятайте про важливе! Дійти до позначки 30 хвилин з першого разу у вас не вийде. Не маючи достатньої фізичної підготовки, вже на перших 5-10 хвилинах вас будуть долати такі неприємності, як задишка, сильна втома, прискорений пульс і, можливо, біль у правому боці. Та не впадайте у відчай,адже все починається з малого!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео