Віра Олександрович

Уже із 18 травня на Тернопільщині регулюватимуть ціни на важливі товари

photo

Державне регулювання цін шляхом декларування зміни роздрібних цін на затверджений перелік товарів запровадили урядовці. Відчують це і жителі Тернопільщини.

Як повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області, 08.05.2020 р. офіційно опублікували постанову Кабінету Міністрів «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» від 22.04.2020 р. за №341. Ця постанова набере чинність через 10 днів із дня опублікування і діятиме до закінчення карантину.

Отже, державне регулювання цін шляхом декларування зміни роздрібних цін на затверджений перелік товарів стосуватиметься таких продовольчих товарів: - крупа гречана; - цукор-пісок; - борошно пшеничне вищого сорту; - макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель із борошна пшеничного вищого сорту); - молоко пастеризоване, жирність 2,5% (у плівці); - хліб житньо-пшеничний; - яйця курячі категорії С1; - птиця (тушка куряча); - вода мінеральна негазована; - масло вершкове, жирність 72,5%.

Окрім того, під дію постанови потрапили лікарські засоби, антисептики та дезінфекційні засоби, засоби індивідуального захисту. Тобто йдеться про перелік товарів, що мають нині істотну соціальну значущість. Згідно із порядком, декларування змін роздрібних цін запроваджують у разі збільшення ціни, порівняно із ціною на дату набуття чинності цієї постанови або попередньо задекларованої ціни:

- на 15% і більше – за 30 днів до початку її застосування; - на 10% і більше, але менше 15% – за 14 днів до початку її застосування; - на 5% і більше, але менше 10% – за 3 дні до початку її застосування, не рахуючи дня декларування.

До слова, декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюватимуть через офіційний веб-сайт Держпродспоживслужби із використанням кваліфікованого електронного підпису. Ознайомитися із роз’ясненнями можна також і на сайті Держпродспоживслужби України.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео