Орест Сарматський

У Польщі ціни на яблука зросли майже втричі (Агроновини)

2101 (Copy)

Через пандемію COVID-19 в Польщі ціни зросли на 250% в порівнянні з минулим роком.

Лише за останній тиждень ціна збільшилася на 25%. Про це йдеться на сайті sadyogrody.pl.

Як повідомив доктор Павло Крачіньський з Інституту економіки сільського господарства та продовольства Національного науково-дослідного інституту, попит на яблука значно перевершив пропозицію. Це і стало причиною зростання ціни протягом останніх тижнів.

Найбільше подорожчали дешеві сорти яблук – 2,50-3,00 z/кг, за десертні сорти просять 2,61 z/кг, що є на 50% більше за ціну березня 2020 р.

Експерти вважають, що ціни досягли свого максимуму. Хоча важко зробити подальший прогноз, адже яблука можна завезти із Західної Європи. Саме тому очікується зниження цін у травні.

Якщо запаси яблук фактично нижчі за прогнозовані, то ціни залишаться на аналогічному рівні до кінця сезону. Тим більше, що посуха та морози викликають занепокоєння щодо розміру майбутнього врожаю, – підсумував Павел Крачіньські.

Нагадаємо, експорт українських яблук скоротився на 38% через коронавірус.

2102 (Copy)
2102 (Copy)

Цукор подорожчає економіст

Ціна цукру в Україні зросте. Найбільш імовірно, що подорожчання розпочнеться на початку літа, коли на цю продукцію зростає попит, пише kurkul.com.

Про це повідомив економіст Леонід Козодой.

Цінники почнуть змінюватися ближче до весни, і тенденція продовжиться влітку, у сезон заготівлі ягід. Але цілком можливо, цінники почнуть переписувати уже у перші місяці 2020-го, каже експерт.

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео