Віра Олександрович

Через лічильники у Тернополі вирішили потурбувати Верховну Раду і Уряд (фото)

Надал

Продовження терміну оснащення будівель вузлами обліку теплової енергії, гарячої чи питної води вимагають у Тернополі від центральної влади. Через це навіть спеціальне звернення зробили до Верховної Ради і Кабінету Міністрів.

Нагадаємо, 50-та сесія міської ради відбулася вчора, 29 травня. На засіданні розглянули 192 питання. Були серед них і політичні – про захист мови і про наболілу ситуацію, що склалася із медиками через коронавірусну інфекцію. Окрім того, підтримали обранці тернополян і звернення щодо врегулювання окремих питань реабілітованих осіб.

Соколовський
Соколовський

Доповідав з цього питання начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський. У тексті звернення депутати спершу вирішили нагадати Києву, що виконавчі органи Тернопільської міської ради та її комунальні підприємства нині реалізовують аж 7 інвестиційних проектів у сфері енергоефективності, що позитивно впливає на сталий розвиток нашої громади: - проект Європейського Інвестиційного Банку щодо термомодернізації громадських будівель закладів освіти; - проект Європейського Інвестиційного Банку щодо придбання великогабаритного пасажирського транспорту; - проект Європейського Банку Реконструкції та Розвитку щодо модернізації системи централізованого теплопостачання; - проект Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку щодо модернізації системи централізованого теплопостачання; - проект НЕФКО щодо модернізації системи централізованого теплопостачання; - проект НЕФКО щодо реконструкції системи освітлення; - проект Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку щодо модернізації системи водопостачання та водовідведення.

Мовляв, підтримуючи вимоги чинного законодавства щодо запровадження комерційного обліку в багатоквартирному житловому фонді на 100%, у місті навіть усі необхідні рішення прийняли, зокрема, спеціальні програми. Але… виникли неочікувані проблеми.

Зал5
Зал5

У документі йдеться (цитуємо): «…01.08.2020 р. набирає чинність п. 1 ч. 1-ї ст. 14 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», яким встановлена відповідальність суб'єктів господарювання-операторів зовнішніх мереж за порушення строків встановлення або заміни вузлів комерційного обліку теплової енергії, гарячої чи питної води. Натомість, своєчасно забезпечити встановлення приладів обліку не вбачається за можливе, а накладення штрафів на вітчизняні підприємства у сфері централізованого теплопостачання та водопостачання, які нині й так фінансово потерпають від наслідків карантину, буде недоцільним і несправедливим рішенням.

КП ТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго» вживає заходи спрямовані на встановлення комерційних приладів обліку тепла та гарячої води у багатоквартирних будинках Тернополя у складі індивідуальних теплових пунктів. У рамках реалізації інвестиційних проектів за кошти міжнародних донорів уклали договори із переможцем тендерних закупівель щодо влаштування таких ІТП у всіх житлових будинках міста з централізованим теплопостачанням, але через запровадження карантинних заходів постачання необхідного імпортного обладнання на територію України було обмеженим, тому виконання робіт призупинили. За таких обставин, КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» до 01.08.2020 р. не зможе забезпечити своєчасне облаштування будинків міста необхідними приладами обліку, а це, в свою чергу, призведе до накладення штрафних санкцій, джерела відшкодування яких немає…».

Остапчук2
Остапчук2

Саме тому нардепів попросили ініціювати внесення змін у Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», у частині продовження терміну дати набрання чинності п. 1 ч. 1-ї ст. 14. Таку пропозицію депутати підтримали одноголосно. До речі, заслухали депутати того дня і звіт про виконання бюджету Тернополя (громади) за I квартал 2020 р.

Фото з трансляції сесії на сторінці Тернопільської міської ради у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео