Оксана Бучко

Як тернополянам отримати безоплатну правову допомогу?

1525205431041-bigstock-law-advice-and-legal-services-232863190-e1529395350624

Безоплатна правова допомога – це вид правової допомоги, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел. Законом України «Про безоплатну правову допомогу» передбачено два види безоплатної правової допомоги: первинна безоплатна правова допомога та вторинна безоплатна правова допомога. Чим вони відрізняються та як отримати таку допомогу тернополянам пояснюють у Кременецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Безоплатна первинна правова допомога – це вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

 

Безоплатна вторинна правова допомога – це вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Отримати БПД можна за допомогою єдиного контакт-центру, особисто звернутись до будь-якого місцевого центру чи бюро правової допомоги, або під час роботи мобільних чи дистанційних пунктів.

 

Безоплатну первинну та вторинну правову допомогу надають:

1) органи виконавчої влади;

2) органи місцевого самоврядування;

3) фізичні та юридичні особи приватного права;

4) спеціалізовані установи;

5) центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Вторинну правову допомогу надають:

1) центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги;

2) адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

 

Види безоплатної первинної правової допомоги

-надання правової інформації;

-надання консультацій і роз’яснень з правових питань;

-складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);

-надання консультацій, роз’яснень та підготовка проектів договорів користування земельними ділянками (оренда, суборенда, земельний сервітут, емфітевзис, суперфіцій) для сільського населення - власників земельних ділянок;

надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

 

Види безоплатної вторинної правової допомоги

-захист;

-здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

-складення документів процесуального характеру.

Важливим є те, що отримати БВПД можуть особи, які віднесені  до однієї з категорій передбачених Законом України «Про безоплатну правову допомогу».

 

Як отримати БПД  первинної правової допомоги

Фахівці проводять особистий прийом та приймають письмові звернення у осіб, що потребують безоплатної первинної правової допомоги, в установлені дні та години, які повинні бути доведені до відома громадян.

Для отримання  БППД особам необхідно:

- які досягли повноліття особисто звернутися або надіслати заяву до будь-якого місцевого центру чи бюро правової допомоги;

- у випадках, що стосуються дітей, звернення подається їх законними представниками;

- звернення, що стосуються осіб, визнаних судом недієздатними, або дієздатність яких обмежена, надсилаються або подаються їх опікунами чи піклувальниками.

Максимальний термін надання  відповіді на письмове звернення особи до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування становить зо днів.

У разі надання правової інформації - не пізніше 15-денного терміну з дня отримання звернення.

Якщо під час розгляду звернення було встановлено, що особа потребує надання безоплатної вторинної правової допомоги, тоді їй або її законному представникові зобов’язані роз’яснити про порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Важливо - звернення, що не стосуються надання первинної правової допомоги, розглядаються в порядку, встановленому законодавством про звернення громадян!

 

Порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД)

Механізм надання особі безоплатної вторинної правової допомоги включає в себе певну послідовність дій. Так, у продовж 10 днів з  дати звернення особи, або її законного представника, з усіма необхідними документами центрами правової допомоги приймається рішення про надання безоплатної правової допомоги, або надається обґрунтована відмова у наданні безоплатної правової допомоги.  Згодом Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, повідомляє про це особу або її законного представника.

У разі відсутності підстав для отримання безоплатної вторинної правової допомоги, приймається рішення про відмову в наданні безоплатної вторинної правової допомоги і надсилається копію цього рішення особі, яка звернулася, або її представникові.

Вищезазначений порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги стосується цивільного і адміністративного судочинства.

У випадку коли  особа, має статус підозрюваного, обвинуваченого у кримінальному провадженні або надходження інформації про з моменту її  затримання  чи арешту і потребує надання безоплатної вторинної правової допомоги, Центр надання безоплатної вторинної правової допомоги зобов'язаний прийняти рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги, щодо призначення захисника.

Так, Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги зобов'язаний негайно призначити захисника .у разі отримання постанови про залучення захисника від слідчого, прокурора, ухвали слідчого судді або суду.

 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео