Віра Олександрович

Актуальне для Тернополя: велодоріжки, джерело, ремонти у дворах і світлофор (фото, відео)

Сесія2

Про велодоріжки і джерело у провулку Цегельному, ремонти у дворах і доплату воякам ОУН УПА, а також світлофор біля Гаївського моста просили депутати у Тернополі.

Нагадаємо, чергова сесія міської ради відбулася 29 травня. Через карантин це засідання провели без присутності представників громади (тернополяни могли спостерігати лише за трансляцією в Інтернеті   - прим.). Тож інтереси своїх виборців активно взялися захищати депутати. Вони підняли кілька актуальних для Тернополя питань. Причому всі запити без винятку отримали 38 «за».

Зелінка
Зелінка

Власне, час на запити і звернення завжди виділяють після ухвалення порядку денного і перед початком розгляду питань. Цього разу охочих виступити з трибуни було доволі багато.

- Із 2016 року в Тернополі діє «Програма розвитку велосипедної інфраструктури». На її виконання у місті, переважно в парках, побудували доріжки для велосипедистів, - каже депутат Назар Зелінка. - Проте більшість із них жодним чином не промарковані. Багато тернополян вважають, що це - просто частина пішохідної зони, викладена червоною бруківкою. Тож люди не задумуються, що це насправді - доріжки для велосипедистів. Велорух у місті розвивається, тому вкрай необхідно ознакувати та промаркувати доріжки. Крім того, на більшості велодоріжок немає заниження бордюрного каменю або цього просто не зробили.

Депутати цей запит підтримали (лише двоє «утрималися» – прим.), тому у КП «Об’єднання парків культури і відпочинку Тернополя» та управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології повинні: - до 1 липня промаркувати усі наявні доріжки для велосипедистів піктограмою 1.29 «Велосипед» кожні 50 м належною дорожньою фарбою; - до 1 серпня ознакувати всі наявні доріжки для велосипедистів дорожніми знаками 4.12 «Доріжка для велосипедистів» або 4.22 «Суміжні пішохідна та велосипедна доріжки»; - до 15 червня прибрати з велодоріжок і суміжних з велодоріжками пішохідних доріжок об’єкти, що перешкоджають руху велосипедистів або змушують пішоходів рухатися велодоріжками (бетонні клумби, МАФи тощо).

Зал8
Зал8

Віктор Генсерук вирішив, що треба дати завдання начальнику міського управління ЖКГ Олегу Соколовському і керівнику відділу технагляду Олегу Вітику.

- Через ремонт Гаївського моста облаштували тимчасовий проїзд через тунель, - розповідає депутат. – Для організації реверсного руху, на мою думку, в тій місцині потрібно облаштувати світлофор. Не всі водії – чемні, тому часто створюються затори, люди не можуть проїхати. Цю ситуацію треба «розрулити»…

Балук
Балук

Колеги із ним погодилися. Після цього підтримали пропозицію Любомира Балука. Він просив посприяти жителям будинку, що на вул. Смакули, 1. Мешканці подали колективне звернення, адже хочуть відключитися від централізованого опалення. Втім, усю документацію їм сказали виготовити за власні кошти, а ця сума – непідйомна.

Костюк2
Костюк2

Депутат Ігор Костюк попросив збільшити щомісячну виплату ветеранам ОУН УПА із міської казни. Торік, оскільки держава цих героїв не підтримує, із міської казни тернополянам платили по 500 грн, у 2020-му суму збільшили до 850-ти. Втім, цього мало, вважає політик. Тим паче, ветеранів усього – 38 чоловік. На думку Костюка, суму допомоги варто збільшити бодай удвічі. До речі, про це пообіцяли подумати і внести зміни у програму «Турбота».

Зінь
Зінь

Традиційно депутати говорили і про проблеми своїх округів. Так, Іван Зінь перейнявся долею джерела, що у провулку Цегельному. Мовляв, там – усе занедбали і залишили багато будівельних матеріалів. Тому джерело, яке «підживлює» річку Серет, може незабаром взагалі пропасти. Так само – 38 «за» політики дали, коли голосували за запит Наталії Турецької. Він стосувався реконструкції у дворі будинку вул. Карпенка, 4. Там не робили жодного ремонту із 1993 р. Пропозицію передали на розгляд відповідної комісії.

Турецька
Турецька

Окрім того, депутати погодилися на пропозицію міського голови Сергія Надала щодо перевірки собівартості перевезення пасажирів у громадському транспорті. Після цього - перейшли до звичної роботи. Читайте про це на «Терені» ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото з трансляції сесії на сторінці Тернопільської міської ради у «Фейсбуці».

Вибір читачів за тиждень

Відео