Віра Олександрович

У Тернополі розібралися із пільгами для бізнесу, оплатою за сміття і ремонтом найстарішої церкви (фото)

Дейнека

Спершу у Тернополі дізнавалися, хто – «проти» і «утримався». Згодом методом віднімання від загальної кількості присутніх рахували результат голосування. Так депутати вчинили за порадою управління правового забезпечення. 

Втім, це була – далеко не єдина «цікавинка» чергової сесії міської ради, що відбулася 29 травня. Нагадаємо, спричинило такі нововведення місце проведення засідання. Через карантин засідання відбувалося в Українському домі «Перемога», а там немає системи «Віче» для автоматичної фіксації результатів голосування.

Добрікова
Добрікова

Отже, на розгляд депутатів відразу винесли 163 питання, а згодом ще майже 30 додали «з голосу». Частина із них – політичні звернення, решта – земельні питання. Зняли з порядку денного 2 пункти, а 6 запропонували у новій редакції.

Відразу на початку засідання до складу виконавчого комітету міської ради ввели Руслана Кошулінського – виконуючого обов'язки старости у селах Городище і Носівці. Адже ці населені пункти Зборівського району приєдналися до Тернопільської міської територіальної громади (МТГ). Цим же рішенням «перетасували» начальників міської поліції: Сергія Гаврилюка вивели зі складу виконкому, а натомість ввели Сергія Осадцю.

Зал6
Зал6

Після цього депутати взялися за господарку. Вислухали звіт про виконання бюджету за І-й квартал. Окрім того, внесли зміни до рішення «Про місцеві податки і збори Тернопільської міської територіальної громади». Що цікаво, депутати, за пропозицією заступниці міського голови Вікторії Остапчук, погодилися на зміну переліку місць паркування і встановлення нульової ставки єдиного податку для платників І-ї та ІІ груп із 1 квітня до 30 квітня 2020 р. На період із 1 до 31 травня встановити 5%-ву ставку єдиного податку для платників І-ї групи та 10% - для платників ІІ-ї групи. Однак ці «пільги» стосуються лише тих, хто звернувся до податкової із заявою. До слова, якщо хтось із підприємців вже сплатив податок за ці місяці, то ця сума піде у рахунок майбутніх платежів.

Кармазин
Кармазин

«За» зміни до “Програми культурної спадщини Тернополя 2017-2020 рр.” проголосували усі депутати, причому без обговорення. В. о. начальника управління культури Василю Кармазину захищати свої пропозиції не довелося. Зауважимо, проект цього рішення передбачав зменшення коштів на створення зони відпочинку із встановленням помпової колонки біля арки, що на вул. Валовій із 903,556 тис. грн до 253, 556 тис. грн. Окрім того, хотіли виділити 150 тис. грн на встановлення барельєфу Володимиру Громницькому на фасаді історичного факультету Тернопільського педуніверситету, що на вулиці Громницького, 1А. На додачу, 500 тис. грн піде на реставрацію фасаду і дахового покриття Храму Різдва Христового, що на Руській, 22. Власне, йшлося про найстарішу церкву Тернополя.

Поливко
Поливко

Депутати також охоче проголосували «за» питання про стан оренди та хід приватизації майна комунальної власності. Лише один політик був «проти» і троє «утрималися» із 38-ми, присутніх у залі. Представляв цей пункт, до слова, заступник начальника управління обліку та контролю за використанням комунального майна Іван Поливко. Йому поставили кілька запитань. Зокрема, про приміщення колишньої залізничної лікарні, що на вул. Франка, щодо якого у прокуратурі зауважили порушення.

- Ця будівля перебуває у комунальній власності, - наголошує він. – За неї вноситься орендна плата…

Рішенням “Про прийняття майна в комунальну власність Тернопільської МТГ” до власності Тернопільської громади доєднали приміщення фельдшерського пункту у с. Городище. Його віддала Зборівська райрада. Іншим рішенням “Про приватизацію об'єкта комунальної власності” на аукціон виставили будівлю котельні, що у с. Вертелка.

Похиляк
Похиляк

Міжбюджетний трансферт із Новосільською сільською радою заперечень не викликав. За словами начальниці міського управління освіти Ольги Похиляк, у рішенні передбачили, що комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр №1» надаватиме психолого-педагогічні послуги дітям від 2 до 18 років із особливими освітніми потребами. Оплату за це сільська рада врахує у своєму бюджеті. Щомісячна сума – 1 346 грн. Таке ж рішення ухвалили щодо Підволочиської селищної ради. Але щомісячна сума трансферту у цьому випадку - 10 тис. 95 грн 75 коп.

Соколовський
Соколовський

Питання про міжбюджетні трансферти із Білецькою, Буцнівською, Острівською, Підгороднянською, Петриківською Смиковецькою сільськими радами і Великобірківською селищною радою представляв начальник управління ЖКГ, благоустрою та екології Олег Соколовський. Вказані ради погодилися передати кошти Тернопільській МТГ за утримання під’їзних шляхів і придорожніх зелених зон, забезпечення належного санітарно-технічного стану прилеглої території до сміттєзвалища твердих побутових відходів, що біля с. Малашівці Зборівського району. Суми в усіх випадках були різними.

Кібляр
Кібляр

Після цього депутати перейшли до земельних питань. Стосувалися іони і дозволів на виготовлення документації, і надання сервітутів. Щоправда, позитивним голосування було не за всі подані проєкти (читайте також ТУТ і ТУТ – прим.).

Фото з трансляції сесії на сторінці Тернопільської міської ради у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео