Віра Олександрович

Лікар-епідеміолог з Тернопільщини: «Послаблення карантину не означає нехтування вимогами» (фото)

Паничев

Епідеміологічна ситуація із захворюваністю на COVID-19 у Тернополі є керованою і стабільною. Завантаженість ліжок у міських лікарнях не перевищує 50%.

Саме через це медики підтримали рішення оперативного міського Штабу із подолання надзвичайної ситуації від 5 червня про перехід до наступного етапу адаптивного карантину. До слова, впроваджують послаблення протиепідемічних вимог у Тернополі поки що не без проблем. Це, зокрема, помітили працівники контролюючих і правоохоронних органів.

Надал
Надал

Про епідеміологічну ситуацію і можливість запровадження послаблення карантину у місті доповів головний лікар-епідеміолог нашого краю Володимир Паничев.

- Загалом від початку епідемії коронавірусу в області провели 13 тисяч 450 досліджень, - каже він. - Усього за період спостереження зафіксували 1 234 випадки захворювання на COVID-19 (дані станом на 5 червня – прим.). У місті за цей час було 139 випадків захворювання на COVID-19.

Показник інцидентності за останніх 7 днів, за його словами, склав 16,8 випадків. Це перевищує норму, встановлену Кабміном для запровадження нового етапу адаптивного карантину (має бути не більше, ніж 12 випадків – прим.).

- Адаптивний карантин наразі ввели на всій території Тернопільської області за винятком двох районів, - уточнює фахівець. - За тиждень, що минув, летальних випадків у нашому краї не було. Загалом одужало 964 людини. Інтенсивний показник захворюваності у Тернополі складає 63,1 випадок на 100 тисяч населення. Ситуація погіршилася через спалах, зафіксований на одній із підстанцій швидкої допомоги.

Мовляв, якби не Центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф, то можна було б впевнено сказати: ситуація – контрольована, тому можна рекомендувати подальше послаблення карантину. Наразі ж пом’якшення заходів можливе лише за умови дотримання жорстких протиепідемічних застережень і контролю.

- Із 37-ми останніх виявлених випадків 30 – саме на швидкій, - наголошує він. – Тому наголошую: послаблення не означає нехтування вимогами карантину. Соціальна дистанція, носіння масок, дезінфекція, дотримання кількості на клієнтів на площі у 10 кв. м є обов’язковим! Ризикувати не можна.

Даньчак
Даньчак

Доповнив інформацію Володимира Паничева начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Василь Даньчак.

- Станом на 86-й день карантину (5 червня – прим.) у лікарнях Тернополя перебувають 11 хворих на COVID-19, - каже медик. – Зокрема, у лікарні швидкої допомоги - 9 хворих, але лише 5 із них – тернополяни. Ще 5 людей перебувають у цій лікарні із підозрою на COVID-19.

Натомість у КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» перебувають 2 дітей із підтвердженим COVID-19. Ще 6 пацієнтів - з підозрою. Окрім того, у лікарні №3 на обсервації перебувають 2 тернополян.

- Усього в місті зараз 48 хворих на COVID-19, із них 42 – перебувають на амбулаторному лікуванні, - додає пан Даньчак. - За даними сімейних лікарів на самоізоляції нині - 175 пацієнтів. Завантаженість ліжок у тернопільських лікарнях наразі не перевищує 50%. Тобто, попри збільшення кількості хворих, цей показник у нас – нижчий за норму для введення пом’якшення карантину.

Цікавою виявилася і статистика тестувань цільових груп. Отже, загалом у місті уже зробили 4010 швидких тестів і провели 1014 аналізів методом ПЛР. Усі дослідження, зроблені водіям і кондукторам громадського транспорту, а також освітянам виявилися негативними. У Тернополі також уже проводять діагностику ІФА на виявлення антитіл до коронавірусної інфекції. Наразі матеріали для дослідження брали лише у деяких медиків. Починаючи із 9 червня, тестування проводитимуть усім працівникам міських медичних закладів.

- Прикметно, що за кошти місцевого бюджету придбали ПЛР-аналізатор для проведення тестувань, - зауважує він. – Незабаром оснащення передадуть у Тернопільський обласний лабораторний центр. Також найближчими днями від благодійників надійде чергова допомога для лікарів – засоби індивідуального захисту, тобто маски і захисні костюми.

Принагідно Володимир Паничев зауважив, що Тернопільський обласний лабораторний центр почав надавати допомогу у проведенні досліджень Львівській і Волинській областям. Працівники центру чекають звідти на прибуття 1000 біоматеріалів. Причому 500 для Львівщини - уже готові і черги у нашій лабораторії немає.

Фото - з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео