Орест Сарматський

В Україні під час карантину з’явився новий нішевий бізнес (Агроновини)

0601 (Copy)

Підприємниця з Ужгорода Юлія Гайович займається вирощуванням м’яти для кафе та барів.

Але під час карантину її бізнес ледь не зупинився. Щоб врятувати справу, Юлія знайшла нову нішу для улюбленого заняття, пише agronews.ua.

Свіжу м’яту під час карантину продавати стало сутужно – бари, ресторани та кафе не працювали, а просто покупці багато не купують.

- Звичайній людині достатньо пучечка м’яти для поточного споживання, – ділиться Юлія.

Тому вона стала продавати не зелень, а розсаду м’яти у горщиках. І пропонувала свій товар через інтернет. Досить швидко новий вид продукції завоював популярність у споживачів.

Найбільше попитом користується так звана ізраїльська м’ята. Вона має дуже тонкий аромат і привабливо виглядає. А звичайну м’яту Юлія вирощує як культуру, що виручає тоді, коли екзотичні м’яти вже не дають врожаю.

Сезон черешні в Україні почнеться без запізнень

На цьому тижні на український ринок вже надійшли перші партії черешні ранніх сортів з Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Закарпатської областей, повідомляє «Аграрний тиждень».

Продажі вітчизняної черешні почалися в той же період, що і роком раніше, і на даний момент реалізація ведеться виключно дрібним оптом за ціною 55-70 грн/кг, залежно від якості. При цьому, виробники кажуть, що більш значні обсяги вітчизняної черешні надійдуть у продаж не раніше початку червня, якщо дозволять погодні умови.

Варто зазначити, що багато виробників черешні відчувають занепокоєння через дощі, які спостерігаються зараз по всій території України з початку тижня. Настільки рясні опади можуть згубно позначитися як на обсягах збору ягоди, так і на її якості.

У поточному сезоні ситуація вже ускладнена тим, що черешневі сади істотно постраждали від весняних заморозків, внаслідок чого валовий збір буде набагато нижче торішнього.

0602 (Copy)
0602 (Copy)

- Ці заморозки вже привели до 90% втрати ранніх сортів черешні та негативно позначилися на майбутньому врожаї пізніх сортів, а якість ягоди, яка на даний момент надходить у продаж, оцінюється нижче середнього, – прокоментував ситуацію Олександр Хорєв, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Роком раніше перші поставки черешні на ринок почалися практично в такий же період, як і в цьому сезоні. При цьому ціна на ягоду озвучувалася в діапазоні 35-40 грн/кг, що в середньому на 39% дешевше, ніж на даний момент.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео