Віра Олександрович

У Тернополі заборонили тренування дітей у залах і роботу кафе без вентиляції, а також рекомендували всім працювати дистанційно 

Карантин

Запровадження на території Тернопільської міської територіальної громади (МТГ) заходів виходу із карантину, затверджених постановою Кабінету Міністрів, вирішили «вважати неможливим». 

Саме так це зазначили у рішенні Тернопільського міського штабу із подолання надзвичайної ситуації. Позачергове його засідання відбулося сьогодні, 11 травня. Відповідно, керівники установ, підприємств, організацій і релігійних установ отримали чимало нових вказівок. Зокрема, йдеться про заборону тренування дітей у залах і рекомендацію працювати дистанційно. Решту закладів і установ будуть жорстко контролювати.

Нагадаємо, вчора, 10 червня, на позачерговому засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій у Тернопільській обласній держадміністрації фахівці вирішили, що епідемічна ситуація у Тернополі, Тернопільському, Збаразькому і Кременецькому районах є такою, що адаптивний карантин на цих територіях діяти не може. Відповідно, в обласному центрі сьогодні терміново скликали свій Штаб. У засіданні, яке провели в режимі онлайн (без трансляції – прим.), взяли участь усі причетні.

Черга
Черга

Отже, керівникам установ, підприємств, організацій та релігійних установ наказали:

1. забезпечити виконання протиепідемічних заходів, що є обов’язковими до виконання під час карантину: - носіння захисних масок; - дотримання соціальної дистанції; - регулярна дезінфекція.

2. Провести роз’яснювальну роботу серед працівників щодо індивідуальної та соціальної відповідальності за дотриманням протиепідемічних та санітарно-гігієнічних вимог.

3. Рекомендувати максимально здійснювати дистанційну роботу.

4. Забезпечити проведення температурного скринінгу та обробку рук особам, які відвідують офісні приміщення.

Управлінню освіти і науки:

- заборонити з 11 червня 2020 року проведення тренувань дітей  у спортивних залах, занять у закладах позашкільної освіти; - директору Галицького коледжу ім. В. Чорновола, керівникам закладів професійної (професійно-технічної) освіти заборонити із 11 червня 2020 р. проведення професійно-практичної підготовки та державної кваліфікаційної атестації в закладах, підготовчих заходів до практичної підготовки на виробництві, лабораторних робіт та тренажерних занять, атестації здобувачів вищої освіти та відповідних підготовчих заходів, отримання документів про професійну (професійно-технічну) та вищу освіту, участь в освітньому процесі, пов’язаному з освітою дорослих, у публічному захисті наукових досягнень у формі дисертацій та відповідних підготовчих заходах; - провести пробне зовнішнє незалежне оцінювання та основну сесію ЗНО із суворим дотриманням вимог постанови Головного державного санітарного лікаря України від 21.05.2020 року  № 24 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при проведенні зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування в період карантину в зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)». - продовжити діяльність закладів дошкільної освіти з суворим дотриманням санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог відповідно до нормативних документів МОЗ України, щодо організації діяльності закладу на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19). Проводити щоденне опитування батьків  (під особисту відповідальність батьків) про контакт їх або дітей з хворими на коронавірусну хворобу, відповідно до вимог постанови Головного державного санітарного лікаря України від 21.05.2020 року  № 25 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної на період карантину в зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)»; - заборонити доступ батьків на територію закладів дошкільної освіти; - прийом дітей здійснювати на вході на територію закладу дошкільної освіти.

- з 11 червня розпочати підготовчу роботу по організації роботи пришкільних таборів.

Магазин
Магазин

Управлінню розвитку спорту та фізичної культури:

- заборонити роботу в приміщеннях закладів фізичної культури і спорту, фітнес-центрів, спортивних та тренажерних залів; - дитячо-юнацьким спортивним школам заборонити проведення навчально-тренувальної та спортивної роботи, окрім тренувань на відкритому повітрі вихованців, що здійснюють підготовку до офіційних всеукраїнських змагань та турнірів (для групових занять не більше, ніж 10 осіб та за відсутності безпосереднього фізичного контакту) із суворим дотриманням санітарно-протиепідемічних заходів; - дозволити проведення спортивних заходів до 50 осіб та без глядачів на відкритому повітрі (заходи понад 50 осіб погоджуються з МОЗ України).

Управлінню транспортних мереж та зв’язку: перевезення пасажирів здійснювати винятково у масках, відповідно до кількості місць для сидіння, визначених заводом-виробником з дотриманням протиепідемічних заходів.

Керівникам торгово-розважальних центрів, об’єктів торгівлі, ринків:

- забезпечити розмежування потоків відвідувачів (окремий вхід, окремий вихід); - здійснювати проведення обов’язкового температурного скринінгу та обробки рук відвідувачів; - поновити дистанційну розмітку для відвідувачів.

Дезінфекція
Дезінфекція

Закладам громадського харчування:

1. Забезпечити діяльність закладів харчування, зокрема, приймання відвідувачів на відкритих майданчиках та у приміщеннях, за умов: - суб’єкт господарювання, який провадить таку діяльність, є оператором ринку харчових продуктів відповідно до Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»; - дотримання протиепідемічних заходів, зокрема, дотримання відстані не менш як 1,5 м між місцями для сидіння за сусідніми столами та розміщення не більш як 4-х клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років); - забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту (зокрема захист обличчя, очей, рук) і використання відвідувачами, крім часу приймання їжі, респіраторів або захисних масок, у тому числі виготовлених самостійно; - температурного скринінгу відвідувачів при вході в заклад безконтактним термометром; - обов’язкової дезінфекції антисептиком рук відвідувачів при вході в заклад; - відвідування санвузлів лише гостями закладу; - постійної наявності додаткових антисептиків у залі закладу і в санвузлах; - використання спецій (сіль, перець, цукор) і соломинок для напоїв лише в одноразових стіках; - здійснення розрахунку гостей лише адміністратором або окремим працівником, який не обслуговує гостей; - дезінфекції стола після кожного відвідувача; - заборони видачі непорційних блюд, проведення фуршетів; - здійснення тільки індивідуальної роздачі напоїв.

2. Заборонити роботу закладів, які не забезпечені високотемпературним професійним обладнанням миття посуду та інвентарю.

3. Заборонити роботу закладів, що не забезпеченні примусовою вентиляцією залу.

Спільним робочим групам у складі працівників Тернопільського міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Тернопільській області, відділу торгівлі, побуту і захисту прав споживачів, Тернопільського відділу поліції ГУ Національної поліції в області, управління патрульної поліції у Тернопільській області, управління муніципальної інспекції:

- забезпечити щоденний контроль із використанням засобів відеофіксації роботи торгових об’єктів, торгово-розважальних центрів, закладів громадського харчування, ринків, громадського транспорту в умовах погіршення епідситуації; - про результати перевірок інформувати щоденно письмово керівника робіт із ліквідації медико-біологічної надзвичайної  ситуації природного характеру місцевого рівня.

Закладам охорони здоров’я всіх форм власності на території Тернопільської МТГ:

- посилити протиепідемічні карантинні заходи в лікувально-профілактичних закладах; - забезпечити розмежування потоків відвідувачів, пацієнтів (окремі вхід і вихід); - здійснювати проведення обов’язкового температурного скринінгу працівників із відміткою у відповідному журналі; - забезпечити проведення температурного скринінгу відвідувачів при вході в заклад безконтактним термометром; - проводити обов’язкову дезінфекцію антисептиком рук відвідувачів при вході в заклад; - при вході в ЛПЗ і в кожне відділення забезпечити наявність диспенсера з антисептичним засобом.

Відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення: відслідковувати критерії оцінки епідеміологічної ситуації за захворюваністю COVID-19 на території Тернопільської МТГ з метою своєчасного реагування на зміну ситуації.

Документ підписав міський голова, керівник робіт з ліквідації медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру місцевого рівня Сергій Надал

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео